Noen ganger kan kampen for å få et barn til å lese være tung. Da kan hjelpen være å lese om noe barnet interesserer seg for. Noe fra virkeligheten for eksempel. Dette er et område Norge kan bli mye bedre på. De finnes få faktabøker for barn som er ferdig med bondegårdsdyr, men ikke er klare for 500 sider uten bilder om andre verdenskrig. Det lille som finnes dreier jeg mye om fotball. Men ikke alle liker fotball. Ikke alle liker å skate heller, men for de som gjør det finnes det nå en bok. Om selveste Mats Hatlem! Vet du ikke hvem Mats Hatlem er sier du? Da er kanskje ikke denne boka for deg. Men den er kanskje for noen du kjenner!
Mats Hatlem er en av Norges yngste og råeste skatere. Han ble norgesmester før han var ferdig på barneskolen! Men det var ikke sånn at Mats bare plukket opp et brett og fikk det til. Han har måttet øve og øve og øve. Han har fått til masse. Og gått skikkelig på trynet. I dag har Mats rukket å fylle 16 år og bor både på Bygdøy og i USA. Han drømmer om å kunne leve av skatingen, men har samtidig innsett at han må ha en utdannelse i bunnen. Etter en stygg ulykke i San Diego for en tid tilbake, gikk det opp for ham at skade er en reell trussel når du driver med denne typen idrett og da må man ha en back-up plan.
Jeg hater å prate om det og vil helst glemme hele greia. Men historien er viktig og viser at alt kan skje når du ruller i 50 kilometer i timen på en planke.
Altså, det denne boken forteller leseren er at det er flott å ha en drøm. Men ingenting kommer uten blod, svette og tårer. Og selv når du tror du er på topp er det lett å ramle ned igjen. Spesielt hvis du står på toppen av en mange meter høy vertrampe (u-formet rampe, en slags half pipe). Men hvis du ønsker noe sterkt nok, hvis du virkelig brenner for noe, da skal du aldri slutte å prøve. Det er ved å prøve du lærer, det er ved å feile du finner ut hva du er lagd av og det er ved å gjøre det du elsker du kommer lengst.
Jeg skjønte raskt at det lønte seg å øve, og terpet på de enkleste triksene. Først klarte jeg å skate av noen kanter og ta en halvveis ollie (Når skateren hopper med brettet). Noen dager senere en ollie og en kickflip (triks der brettet poppes opp i luften og spinner en runde rundt mens skateren hopper), og guta i parken la merke til det. Jeg var jo fortsatt i parken, men mest i helgene. (Moren til Mats ble nemlig lei av å kjøre ham til og fra skateparken hele tiden og fikk snekret opp en minirampe i garasjen).
Utenom å fortelle Mats Hatlems historie, er boken full av tekniske begrep med forklaringer, lister over de beste skateparkene (både i Norge, og rundt om i verden), tips om alt fra brett til you-tube søk og kjente skatepersoners uttalelser om Mats. Dette er en skattekiste for den skate-interesserte 9-12 åringen!
Jeg kan jo ikke et kvekk om dette. Etter å ha lest boken kan jeg litt mer, men jeg gikk ganske fort i surr over alle ord og utrykk som faller disse gutta naturlig. Men hvis jeg for eksempel var mamma til en skategutt, og ville skjønne litt mer av hva han snakket om i tide og utide, da ville jeg slukt denne boken. Og jeg ville fått et veldig positivt inntrykk av hva han driver med. Og jeg ville i alle fall sluttet å være fordomsfull!