Sommer og sabotasje

Foto: mitt eget

Når du har en mamma det har rablet for, da er det godt å ha en bestefar som er enda sprøere enn deg selv. Det er i alle fall sånn det føles for Pelle. Sommerferien står for døren, mamma har leid en hytte ved et vann og tante og bestefar skal være med. Slett ikke så ille. Men så finner mamma ut at det vil være lurt å gjøre denne hytteturen både skjermfri og sukkerfri. To av de beste tingene både Pelle og bestefar vet om faktisk. Dette er uholdbart. Bestefar ser seg rett og slett nødt til å sabotere hele turen. Og Pelle er en noe motvillig medsammensvoren. For en sommer uten is, det er tøffe saker.

Uten å avsløre for mye av handlingen, går ikke alt etter planen. Det er vel strengt tatt nesten ingenting som går etter planen. Men sluttresultatet blir ikke så hakkende galt. Det handler om å gi og ta, og om å se helheten.

 

Foto: mitt eget

Vi rasket med oss denne boka da vi satte nesa mot Kreta på forsommeren. Kapittelinndeling er supert for da holder det å lese litt hver kveld. Mye bedre enn å måtte lese de to samme bøkene i sju dager, eller å måtte pakke med et helt bibliotek. Vi endte på en mellomting. Denne boken er nok ikke først og fremst myntet på snart femåringer. Det var en del som måtte forklares. Men det dreide seg såpass mye om is og godteri og helt sinnssvake mammaavgjørelser at vi kom oss igjennom uten problemer. Og vi lo masse underveis.

Boken er først og fremst veldig morsom. For liten, og for stor. Og den er gjenkjennelig. For mamma som ønsker å gjøre alt så veldig riktig, men ikke alltid får det helt til. For det sto ingenting på sidene til hytteutleien at taket var lekk og at kjøkkenet var fullt av muselort. Ferien får dermed ingen strålende start. Mange barn vil nok også kjenne igjen følelsen av å bli overkjørt av foreldres velmenende ønske om å legge vekk dataspillet og komme seg ut i litt frisk luft. Frustrasjon er en råd tråd gjennom boka.

Mamma holdt fram en kurv. – Vi skal ta ferie fra mas og stress og mobiltelefoner. Legg skjermene her. Et øyeblikk så tante Berit litt rar ut i ansiktet. – Berit skal passe på dem, sa mamma. Da nikket tante Berit mange ganger. – Det blir bra, sa hun og tok kurven med seg inn på det ene soverommet.

Foto: mitt eget Min sønns favorittkapittel

Boken er delt inn i 31 kapitler med veldig varierende lengde. Et er faktisk kun et dobbeltoppslag med tegninger av godteri. Dette var min sønns favorittkapittel. Boken er generelt rikt illustrert og det er godt med luft i teksten. Dette gjør den lettlest og overkommelig. For selv om boken kan virke litt lang ved første blikk, flyr sidene unna og følelsen av mestring styrkes. Som nevnt fungerer også boken som høytlesning etter fylte fem år.

Vi begynte som sagt med denne boken, men det finnes også en tidligere fortelling om bestefar og Pelle. I den ønsker Pelle seg så innmari en hund. Mer enn det vet jeg ikke. Men jeg kan røpe så mye som at i bok nr.2 har bestefar en hund som heter Frokost.

Det var Bestefar som hadde banket på vinduet til hemsen. – Skulle ikke du og Frokost holde dere i annekset? spurte jeg mens han kom seg inn. – Moren din trenger ikke å bestemme alt, sa Bestefar. – Vil du ha ferie eller vil du ha straff? – Jeg vil ha ferie, sa jeg. – Det vil jeg og, sa Bestefar. Sa tenkte han seg litt om. – Du, Pelle, sa han etter en stund. – Vet du hva det er lenge siden vi har gjort? – Hva da? – Bestefar smilte. – Laget en pakt. – Å nei, mumlet jeg.

Foto: mitt eget

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *