Skolestart

Foto: mitt eget

Det nærmer seg sommerferie, og med det legger mange barn barnehagetiden bak seg og venter spent på livets neste fase. Nemlig skolestart. Et skummelt ord for noen, men også et spennende ord. Et ord som rommer så mye for barnet, men også for foreldrene. I år har det kommet ut flere bøker om det å begynne på skolen. Min mening er at den beste av dem definitivt er denne!

De søte dyrene i fortellingen ufarliggjør den nært forestående høsten som skolebarn, og den holder til og med mamma og pappa litt i hånden. Jeg ble mamma til skolebarn i fjor, og selv om overgangen føltes mindre enn fryktet, var det en overveldende opplevelse for liten og stor.

Boken startet med en liten hilsen fra dyrene i skogen. De skjønner hvordan du har det nå, men de har allerede begynt på skolen, så de skal fortelle deg litt om hvordan det er der. Først viser de deg klassebildet sitt. Så vet du hvem du skal bli kjent med. Så forteller Gunnar grevling litt om sommerferien sin, der han blant annet øvde på skoleveien. Even elg forteller litt om første skoledag, og at pappaen hans ble helt blank i øyene. Even syns det var litt rart, men jeg kan hilse å si at det var mange blanke øyne i skolegården i august i fjor!

Gunnar grevling har allerede lært å skrive navnet sitt. Det blir speilvendt, da. Og baklengs. Men det er ikke så farlig. Han heter jo Gunnar likevel.

Vi får ta en titt inn i klasserommet for å se hvordan det ser ut der. Her er det tavler, kart, bokstaver, klokke, pulter, stoler, hyller og vask. ”Vi har også vask i klasserommet”, utbryter min sønn, skolegutten. Vi har dermed fastslått at boken stemmer med virkeligheten. Vi er med dyrene ut i garderoben og i skolegården. Der får vi føle litt på det å ikke vite hvem man skal leke med, men det løser seg veldig fort. Det er helt sikkert flere barn som føler seg alene, men alle har lyst på en venn!

Etterpå leker alle gjemsel. Even elg lukker øynene og teller. Han kan bare telle til sju, så det gjelder å forte seg.

Foto: mitt eget

Habiba hare, Olivia oter og Pia pinnsvin forteller om hva de syns er morsomst på skolen. Både musikk, kunst og håndverk, naturfag og kroppsøving blir nevnt. Men dyrene syns at bokstavene kan være litt vanskelige noen ganger. Det gjør ingenting. Lærer lemmen er tålmodig. Det kan også være litt vanskelig å sitte stille så lenge av gangen. Det tror jeg mange kjenner seg igjen i. I tillegg spionerer vi inn på lærerværelset, lærer litt om at vi må være snille med hverandre og dyrene har laget hele alfabetet av kvister slik at du kan smugtitte litt på bokstavene. Hvis du vil. 

Som du skjønner dekker denne boken ganske mye av den kommende skolehverdagen. Den er skrevet av Nicolai Houm og en av bokens styrker er nettopp at den er av en norsk forfatter. Den viser hvordan ting er på norsk skole. Jeg har sett andre skolestartbøker blant annet oversatt fra svensk, og der er det både varmmat til lunsj og dusjing etter gym. Selv om boka er fin er det dumt å forvirre barna mer enn nødvendig. Så gå for norsk!

Foto: mitt eget

Jeg nevnte også at denne boken holder foreldrene i hånden. Det er nemlig egne små tekstbolker rammet inn av kvist der det står nyttige råd til den voksne som leser. Det er forslag til sniklæring du kan drive med over sommeren. Som å snakke om mengder og grupper når dere er på butikken. Eller fordelen med å spille spill og å bli lest for. Nyttige tips til hva barnet bør kunne før skolestart er også nevnt. Og det dreier seg ikke om å kunne alle bokstavene og telle til 10 på engelsk. Det holder lenge med å kunne gå på do selv, ha orden på tingene sine og å kunne vente på tur. Noe mange kanskje ikke vet er at flere og flere skoler ikke bruker pennal det første året. Det kan være lurt å undersøke dette før dere drar på pennaljakt. Dette står nevnt i boken, og det var noe jeg ikke visste i fjor.

Undersøkelser viser at barn som blir lest for, har lettere for skolearbeid. Og ikke minst: Å lese sammen er veldig hyggelig. Snakk gjerne om hva dere har lest, og åpne opp for barnets spørsmål.

Denne boka er altså nyttig for små og store. Den er supersøt både i tekst og bilde, og er uten tvil min anbefaling for alle som skal begynne på skolen! Den var også en fin samtaleåpner med førsteklassingen som ikke alltid deler så mye om hva som skjer på skolen.

Foto: mitt eget

Lykke til med skolestart! Det kommer til å gå bra! Og husk lommetørkle første skoledag!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *