Piggete fakta

Foto: mitt eget

Da jeg var liten hadde vi pinnsvin i hagen. I dag kan jeg ikke huske sist jeg så et pinnsvin. Hjemme hos oss er det ekorn vi ser. De er lette å se der de løper fra stolpe til stolpe og kaster seg fra tre til tre. De er aktive på dagtid. De er noen morsomme krabater som jeg og barna fryder oss over at vi har i livene våre. Men spør du eldstemann er det pinnsvin som er favorittdyret. Et nesten mytisk vesen vi bare har hørt om, men ikke sett. En piggete ball som trives best om natten, og som stort sett holder seg unna bråk og spetakkel. Vil vi lære mer om pinnsvinet? JA!

Foto: mitt eget

Forfatteren tar utgangspunkt i seg selv og sin familie i sin tilnærming til pinnsvinet. Sammen har de gått på jakt etter informasjon og kunnskap. Boken er nydelig og sobert illustrert av kunstneren Karen Aarre noe som gjør boken aktuell for nær sagt alle. Dette er ikke nødvendigvis ”bare” en barnebok. I så fall skulle jeg kanskje heller ønsket meg mer lekne og fargerike tegninger. Men språket er enkelt og tilgjengelig for små pinnsvinentusiaster, og likevel er innholdet fascinerende nok for store pinnsvinvenner.

Pinnsvin er tøffe dyr. Storebror har funnet ut at de spiser huggorn. Det er det ikke mange dyr som tør.

Hvor mange pigger har egentlig et pinnsvin? Blir de født med pigger? Er det noen samfunn som mener at pinnsvinet er hellig? Uansett hva du har lurt på når det kommer til dette dyret kan det hende du får svar på det nå!

Foto: mitt eget

I boken får du også plantegninger for å bygge ditt eget pinnsvinhus. Noe jeg fikk veldig lyst til å prøve. Huset bør plasseres et sted der pinnsvin trives, som ved en kompostbinge, vedstabel eller i en litt ”vill” hage. Selv får jeg litt dårlig samvittighet for vår egen altfor strigla og tomme hage. Men da huset skulle bygges ble tomta mer eller mindre tømt for natur. Alt vi kan gjøre er å plante nytt, og å gi naturen muligheten til å komme tilbake. Velkommen skal den så absolutt være!

Det er spesielt to ting som er viktig å vite om pinnsvin, og som kan være med på å bevare bestanden. Det ene er at pinnsvin ikke skal ha melk. Vil du sette ut noe til dem holder det med litt vann. Eventuelt blir de glade for kattemat. Melk gir dem nemlig dårlig mage og kan i verste fall føre til at de blir dehydrert og dør. Det andre jeg vil nevne er at alle må passe på ved gressklipping. Spesielt robotgressklippere har blitt den store faren for pinnsvinet. Sørg for å at klipperen ikke går for tidlig eller sent, da dyrene er mest aktive på kvelden og natten. I stedet for å løpe fra faren ruller pinnsvinene seg sammen og venter til faren går over. Dette fungerer dessverre dårlig i møte med en gressklipper.

Skulle du komme over et skadet pinnsvin noen gang kan du ta kontakt med pinnsvinhjelpen.no eller ta det med til veterinæren.

En gang så jeg et pinnsvin nyse. Atsjo! To tynne strimer snørr føk ut av neseborene på den spisse snuten. Så forsøkte det lille dyret å gjemme seg. Pinnsvinene har forskjellig personlighet akkurat som mennesker. Noen er gretne, noen er modige og noen er sjenerte.

Pinnsvin er små og søte, piggete og tøffe. De lever i nærheten av oss, men vi kan ikke alltid se dem. Det er på høy tid at vi engasjerer oss i det fantastiske livet som kanskje til og med er i vår egen hage! Kortreist, lærerikt og nyttig!

Foto: mitt eget

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *