Nostalgisk jul

Foto: mitt eget

Jul er en magisk tid, og vi lar oss gjerne begeistre av nye impulser. Nye oppskrifter, nye filmer, nye historier og ny pynt. Men det er likevel ingenting som slår nostalgien. Den må også være med. Selv er jeg spesielt svak for to koselige figurer fra England. Det er en liten jente og hennes trofaste følgesvenn som er en kanin. Det er selvsagt Belle og Boo. Disse er like aktuelle året rundt, men det er noe med stemningen som egner seg spesielt godt i juletider.

I denne nydelige julefortellingen skal Belle lære Boo hvordan man steller til jul. De har en lang dag med forberedelser foran seg. Treet skal pyntes, kort skal lages og kaker skal bakes. Når endelig julestrømpene er hengt opp og de to vennene ligger under dyna er det ikke lett for Boo å få sove.

-Tell sauer, Boo, gjespet Belle. Og Boo telte. – Én glad sau, to glade sauer, tre glade gaver… Og så sovnet han…

Foto: mitt eget

Julenissen har selvfølgelig vært på besøk og det er gaver til alle. Boo syns at julen både lukter, smaker og kjennes helt vidunderlig. Ute har det til og med snødd. Men utenfor ser de også alle småfuglene og ekornene som verken har juletre eller fine gaver.

Boo ble plutselig lei seg.  – Å Belle, sa han. – Jeg vil at alle skal ha en like god jul som jeg har.

Foto: mitt eget

Så tenkt, så gjort. Utstyrt med julegodter fra kjøkkenet og lange røde silkebånd pynter de opp et lite tre ute i hagen. Det blir riktig så flott. Og Boo knuser litt av kaken han selv fikk i julegave og strør utover bakken til de små, sultne dyrene. Det er klart at alle skal ha det fint når det er jul!

Dette er bøker som handler om kos og det å være snill. For en voksen kan det nesten bli litt mye moral og nostalgi. Men egentlig er det barnas naive fantasiverden vi får lov å smugtitte inn i. Barn er født snille. De liker ikke å se at andre har det vondt. De har fantasivenner og tror at ingenting er umulig. Det er noe rent og vakkert over det. De rolige og koselige illustrasjonene underbygger dette inntrykket og gir en deilig pause fra nåtidens kjas og mas. Spesielt Boo er tegnet på en måte som gjør at han ser utrolig myk og god ut. Det er nesten så jeg tenker jeg en dag vil si ja hvis barna spør om å få kanin.

Dessverre må jeg innrømme at denne boken er utsolgt fra forlaget. Den er rett og slett ikke lenger i trykk. Det er i dag kun to titler som er tilgjengelige på norsk om Belle og Boo, ”Til drømmeland” og ”Kosespisedagen”. Likevel ville jeg gjerne skrive om boken. Den betyr noe for meg. Og boken finnes jo der ute. Let på loppemarked, hos antikvariater eller på bibliotek. Bøker i bokhandel er dessverre ferskvare, men bøker har også evig liv, la oss ikke glemme det. I England er dette universet stort og du kan få tegningene på alle mulige produkter. Selv har jeg akkurat hengt opp en wallsticker over senga til babyen.  Jeg ønsker å beholde følelsen av barnlig naivitet. Jeg vil gjerne tro på at ting kan gå litt saktere og at alt blir bedre av at vi er snille med hverandre. Det er også noe jeg ønsker å gi i gave til barna mine. Som et lite pusterom til at det andre vi ikke kommer unna. I barnas univers er det plass til både Belle & Boo og Ninjago.

Foto: mitt eget

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *