Navnet mitt er mitt

Foto: mitt eget

Å finne det perfekte navnet til barnet ditt, det er ikke lett. Når det går opp for deg at du skal bestemme hva noen skal gå gjennom et helt liv å hete, da er det antageligvis flere enn meg som begynner å svette. Tenk hvis barnet ikke liker navnet? Passer fornavn og etternavn? Passer navnet med navnet på de andre familiemedlemmene? Og så uendelig mange muligheter av navn som finnes. Skal det være kort eller langt? Fungere på engelsk kanskje? Hedre en slektning? Som dere skjønner står jeg selv midt oppi denne skremmende prosessen selv om dagen. Derfor var det litt deilig å lære om den ikke fullt så kjente skikkelsen ”Navnebringeren”. Eller Herr Nome som han også heter. Det er nemlig han som kommer med navnet til barnet. Han går veien om oss foreldre, slik at vi skal føle at det var vi som tak avgjørelsen, men i virkeligheten kommer navnet til oss fra denne bitte lille sjenerte fyren. Jeg kan derfor senke skuldrene og vente på at navnet finner meg, slik at jeg kan føle meg trygg på at jeg gir lillesøster det helt rette navnet.

Foto: mitt eget

Herr Nome er som sagt en liten og snodig fyr. Han ”bor i sprekken mellom hav og himmel” om vi skal tro forfatteren, og det syns jeg absolutt vi skal. I denne sprekken har han en vidunderlig hage der navnene blomstrer. Men disse navnene er så veldig skjøre, så for å være sikker på at de ikke skal gå i stykker, må Herr Nome holde pusten for å være sikker på at ingen blir ødelagt. Herr Nome er veldig flink til å holde pusten. Han øver på alt som må til for å dyrke fram de vakreste navn, og når et navn er klart for avlevering tar han det med seg i kurven sin. Akkurat denne gangen holder det nesten på å gå galt og en baby blir liggende å vente helt uten navn. Foreldrene aner rett og slett ikke hva den skal hete. De holder nesten på å bli enige om et navn som egentlig ingen av dem liker, men så klarer heldigvis navnebringeren og rydde opp i problemet, og mor og far er plutselig ikke lenger i tvil! Det måtte selvsagt bli: DEG!

For det er dette som er det aller nydeligste med denne boken, den handler om deg. Eller den du leser for kanskje. Det endelige navnet kan du nemlig få fylle ut selv. ”Det vakreste navnet i verden”. Dermed er det selvsagt duket for å kalle dette den perfekte dåp- og navnedagsgaven. Det skader selvsagt heller ikke at den er nydelig illustrert av Hans Jørgen Sandnes og at coveret er preget av lekre gulldetaljer. En hjertevarm fortelling i særdeles flott innpakning. Bedre kan det nesten ikke bli.

Foto: mitt eget
Foto: mitt eget. Klarer du å finne Navnebringeren?

Trekløveret Julenissen, Påskeharen og Tannfeen har fått en til med på laget. Eller kanskje han har vært der hele tiden, han har bare vært for sjenert til å vise seg fram? Han besøker hver og en av oss kun en gang, i motsetning til Julenissen og Påskeharen som kommer hvert år, og Tannfeen som har mange tenner hun skal hente. Men han gir oss noe av det fineste vi har, og som vi har med oss livet ut. Han ga meg Christine. Han ga sønnen min Oscar. Og han gir lillesøster et navn som ennå er hemmelig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *