Lettlest om drager!

Foto: mitt eget

Med barn i tidlig skolealder er du på evig jakt etter bøker som kan trigge leseglede og hjelpe med å knekke lesekoden. En av de bedre seriene innenfor denne sjangeren er den nye storsatsningen til Fontini, nemlig Drageskolen. Det er en serie som har tatt i bruk alle triks for å gjøre lesing til en positiv opplevelse.

Vi møter Brage, en bondesønn som ser fremtiden sin fylt med løkplukking slik generasjoner har gjort før ham. Men dette skal endre seg raskt da en av kongens riddere bokstavelig talt plukker ham opp fra jordet og sleper ham til kongen. En magisk grønn sten har utpekt Brage som en med dragehjerte. Og har du dragehjerte skal du trene drager for kongen. Brage, som ikke engang visste at drager fantes, skal nå få sin helt egen drage! På slottet bor det også tre andre dragetrenere. Bø, Anna og Ragna. Deres drager er allerede godt trent og har funnet sine spesielle krefter. Henholdsvis vann, lys og ild. Men hva med Brage sin litt stusselige jorddrage? Den som mest av alt ser ut som en forvokst mark.

Foto: mitt eget

Det er opplagt drager og magi som er tema i boken, men det dreier seg vel så mye om vennskap og forståelse for folk og dyr som er annerledes enn deg selv. De er fire veldig forskjellige dragetrenere med fire veldig forskjellige drager. Men de er alle viktige og fine på sin måte. Og der den ene dragetreneren kan være litt irriterende og bedrevitende blir hun fort jekket ned noen hakk når gjengen havner i en knipe. Å lære barn at forskjeller ikke er en ulempe, men en styrke er viktig livsvisdom som kan styrke den sosial kompetansen.

Som nevnt er alt i denne boken gjort med tanke på å fenge unge lesere. Det er korte kapitler, korte setninger og masse spenning og magi. Samtidig som boken er rikt illustrert. Det er faktisk en av verdens mest populære lettlestserier vi nå endelig får servert på norsk. Men da jeg kom hjem med denne og la den fremfor 2.klassingen min, var det ikke sånn at han umiddelbart kastet seg over den. Han bladde nysgjerrig. Så på bildene. Og da jeg spurte om han ikke ville lese den trakk han på det. «Den har kanskje litt mye tekst», mente han. For det er en bok med tekst. Ikke overveldende mye, men det er en tekstbok, ikke en tegneserie som mange i denne lesegruppen begynner å bli så vant til. Og at språk, flyt og setninger er tilrettelagt og gjort lettfattelig kan ikke sees med et blikk. Det må man lese seg til selv.

Så til kveldsmaten denne dagen begynte jeg å lese et par kapitler høyt. Kapitlene slutter selvfølgelig på en måte som gjør at du vil lese videre. Og da jeg la sønnen min lot jeg boka bli liggende på nattbordet hans. Dagen etter hadde bokmerket flyttet seg betraktelig fremover og han snakket ivrig om hva som skjedde i fortellingen over frokosten. Allerede før bok 1 var ferdiglest kunne han ikke vente til bok 2 kom. Heldigvis blir de to første bøkene sluppet omtrent samtidig. Og det er bare å håpe at forlaget holder et høyt tempo på utgivelsene. For dette er en serie det finnes mange bøker i! Heldigvis!

Brage blunket. Han kunne ikke tro det han så. Og plutselig – vuuusj! – skjøt dragen en stor ildkule ut av munnen!

Dette er slutten på kapittel 1. Får du ikke lyst til å lese videre??
Foto: mitt eget

Helt sist i boken følger det to sider med spørsmål til teksten. Dette er med på å bygge leseforståelse. For ferske lesere er det ikke alltid nok å lese teksten for å få med seg innholdet. Dette er en vanlig måte å jobbe med tekst på skolen. Det er også satt av plass til å skrive ditt eget brev til mamma, slik som Brage gjør i løpet av boken. Og du kan tegne, og finne på, din egen drage!

Jeg håper mange finner veien til denne serien og at den er med på å åpne døren til lesegleder og alle de magiske universene. Dette er en verden jeg unner alle å være en del av. Velkommen skal dere være!

Foto: mitt eget. Her er en oversikt over karakterene i boken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *