Inn i mørket

Foto: mitt eget

Endelig er den her! Bok fire i serien Nordlys. Disse bøkene som ikke kan komme fort nok. Det er spenning fra første til siste side og du vil bare ha mer og mer og mer. Som ivrig tegneserieleser vet du sannsynligvis hva dette er, og du kjenner som meg at pulsen øker når den nyeste boka har kommet i bokhandelen. Men hvis dette er et helt nytt univers for deg, la meg raskt legge til at du ikke starter med bok fire. Her må du gå gradene og følge hele Sonja sin reise for å få noe ut av fortellingen.

I første bok møter vi Sonja som skal konfirmeres. Hun er selve bildet på sunn norsk ungdom med blå øyne, blondt hår og friske roser i kinnene. Ved hjelp av onkel Henrik reiser Sonja til en annen dimensjon og trer inn i et ordentlig eventyrrike. Et rike som også er fullt av farer. I bok tre blir onkelen tatt til fange av troll, og nå i denne boken skal vi endelig få vite hvordan det går med ham. Klarer Sonja og gjengen hennes å redde ham i tide?

Da jeg kastet meg over boken gikk det raskt opp for meg at jeg har vært borte fra dette universet litt for lenge og jeg måtte søke til bokhyllen for å friske på hukommelsen. For det er mye som skjer i disse bøkene, og forståelig nok tar det litt tid mellom hver utgivelse. Det gjør meg derimot ingenting å lese de tidligere bøkene igjen. For et vakkert og spesielt sted ”Nordlys” er! Naturen er slående og så nasjonalromantisk at det stikker i hjertet. Likevel foregår mye av bok fire inne i trollenes fjell og grotter og byr kanskje på noe mindre av dette enn de tidligere bøkene.

Trollene står som bautaer gjennom denne delen av fortellingen. Den røde tråen. Helt fra vi møter en søvnig og ufarlig trollskikkelse i skogen, til vi møter selve trollkongen dypt under jorda. Når vi endelig får historien om hvordan dette universet oppsto, blir vi presentert for eksistensielle spørsmål som har dukket opp i alle univers til alle tider. Hvem var her først? Og hvem har egentlig rett til å være her? Men hvis du ikke ønsker å dvele ved dette, kan du (som meg) bare la deg bergta av dette magiske eventyret og henge med på reisen!

Sammen med Sonja møter vi igjen Espen, gutten med hale, og magikerjenta Lotta. Men denne gangen får de også selskap av Tirill. En hulder som har det med å låne andres utseende. Noe som ikke bare møter begeistring hos dem hun kopierer. Hun skal likevel vise seg å være uvurderlig for å komme seg inn hos trollene. Det er også en annen som følger etter den lille flokken. En skjære. Men hvorfor følger den etter dem? Og er den venn eller fiende?

Som vanlig slutter historien lenge før du som leser er fornøyd. Noen svar har du fått. Nye spørsmål har dukket opp. Malin Falch har virkelig truffet en nerve med bokserien sin, og jeg vet også at hun har banet vei for andre som ønsker å skrive fantastiske tegneserier. Heldigvis. For da har vi andre bøker vi kan lese mens vi venter. Og venter. Og venter.

En liten ekstra detalj i denne boken har blitt tegnet inn helt bakers. Der kan vi nemlig se de tre vennene, Sonja, Espen og Lotta, sitte å slenge i sofaen. De har potetgull og sjokolade, mobiltelefoner og fjernkontroller. Og de kjeder seg. Noe så innmari. Til bildet står det: ”Innetid i pandemiåret 2020”. Det føles på en merkelig måte godt å ikke være alene om å kjede seg i året som gikk. Det føles generelt godt å ikke være alene.

Foto: mitt eget

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *