Kvinnekamp. Likestilling. 8. Mars. Forbilder. Det er så mye vi vil lære barna våre. Vi vil gi dem god moral, selvtillit og pågangsmot. Vi må derfor lære dem at det nytter. At selv en liten handling på sikt kan få store konsekvenser. På godt og vondt. Og derfor er jeg så innmari glad for at en nydelig serie faktabøker for barn endelig foreligger på norsk!
I serien ”Små folk, STORE DRØMMER” møter vi Rosa Parks, Marie Curie, Coco Chanel og Amelia Earhart. Serien består altså foreløpig av fire bøker, en om hver av de bemerkelsesverdige kvinnene nevnt. Bøkene er rett og slett biografier i billedbokutforming. Store bilder og lite tekst. Ekte historier og lett tilgjengelig. På en dobbeltside bakerst i hver bok får du en kortfattet tekstbasert biografi som gir litt mer kjøtt på beinet til fortellingen dere allerede har lest. På disse sidene finnes det også en tidslinje med ekte bilder fra personens liv.
Jeg skal innrømme at jeg først ble overasket over å finne Coco Chanel blant disse sterke damene. Men det bare vitner om mine egne fordommer. For lille Gabrielle Chanel hadde det ikke lett i oppveksten der hun mistet moren i en alder av 11 for så å bli sendt på et strengt barnehjem. Men her lærte hun å sy og kjempet seg et sting av gangen fra ingenting til det moteikonet hun er i dag. Og det hele startet med at hun ville gjøre opprør mot det hun så på som fjollete kvinnemote med vonde korsett og upraktiske paljetter. Hun ville frigjøre kvinnen. Gi henne behagelige, klassiske klær som likefult kunne være stilfulle og elegante. Og som vi vet er det ikke alltid like lett å tenke annerledes. Er du annerledes vil du møte motstand. Og det gjorde også selveste Coco Chanel!
Alle de andre jentene hadde også drømmer litt utenom det vanlige. Amelia Earhart ville bare fly. Og fly. Og fly. Helt fra hun så sin første flyoppvisning, til hun satt i et fly for første gang, og siden da hun krysset Atlanterhavet både en og to ganger. Hun fulgte hjertet sitt, og banet samtidig veien for kvinner over hele verden. Om du bare vil noe nok, og du er villig til å gi alt er ingenting umulig. Selv ikke for Rosa Parks var forandring umulig. Men det satt langt inne hos den hvite befolkningen i USA og skulle blande deg med de fargede. Hun sloss for fargedes rettigheter utrettelig, men det var bare en bitte liten handling, og et bitte lite ord, som virkelig skulle få snøballen til å rulle. Noen ganger må man bare si ”nei”.
Marie Curie hadde fått høre nei da hun ønsket å studere. I Polen kunne ikke jenter ta høyere utdanning. Heldigvis for verden tillot de det i Paris. Og heldigvis for verden var Marie målrettet og lot seg ikke stoppe av litt motgang. Hun dro til Paris. Der hun ble blant landets beste studenter, enda det var på et fremmed språk hun samtidig måtte lære seg. Hun møtte også kjærligheten. For heldigvis har også sterke kvinner tid til litt kjærlighet innimellom det å endre verden. Sammen med mannen sin gjorde hun store medisinske oppdagelser vi nyter godt av den dag i dag!
Hvis ikke dette er verdier vi vil gi videre til våre barn, så vet ikke jeg. En ting er å lære jentene våre det. Men jeg tror også gutta kan ha godt av å høre om disse damene. For det er der vi kan bli flinkere. Vi gjør jentene våre sterkere, men samtidig lar vi gutta gå rundt å tro de er tøffe og kule bare fordi de er gutter. Sånn er det jo ikke! Det er ikke mange gutter, eller menn, som hadde gjort som disse kvinnene om de hadde møtt like mye motgang. Om veien til suksess var full av hindringer hadde mange falt fra på veien. Heldigvis finnes det tusenvis av eksempler på de som ikke lot seg stoppe. De som ofret alt, og turte! Det er ingenting som heter ”umulig”. Bare se på Marie Curie. Hun har vunnet ikke bare en, men to nobelpriser! Og det attpåtil innenfor to ulike fag! Kjære alle små mennesker, DRØM STORT!