En doven fyr

Foto: mitt eget

Barn liker faktabøker. Nesten uansett alder syns de det er gøy å lære. Barn er små svamper som suger til seg informasjon, og de har en fantastisk evne til å huske det de har lært. Barn ned i ganske lav alder kan for eksempel imponerende mange vanskelige navn på forskjellige dinosaurer. Og det finnes uendelig mange dinosaurbøker. Som det også finnes et hav av bøker om dyr. Gjerne store flotte praktbøker med sider fulle av dyr og fakta. Disse kan være vel og bra disse også, men for en stakkars forelder kan de være noe utfordrende å lese høyt. Det er innskutte faktabokser og ”visste du at…” seksjoner overalt. Så hva med å lese en fortelling full av spennende faktaopplysninger i stedet?

Nå kan du nemlig oppdage dovendyret på en helt ny måte. I boken ”Dovendyret og sommerfuglen” blir vi presentert for en forunderlig skapning som lever langt inne i regnskogen. Her er luften tykk og skogen tett. Brøleaper, papegøyer og kolibrier lever her inne. Og hvis du legger hodet bakover og speider opp i trærne kan du kanskje være så heldig å se en brun liten fyr henge fra en grein. Men du må ikke forvente en livlig sak som slenger seg fra gren til gren. Dovendyret henger godt der den henger. Helt stille henger den. Men hvorfor blir den egentlig kalt dovendyr? Hvorfor er den så lat? Den som leser får vite!

Foto: mitt eget

Det viser seg at dovendyret også er hjemmet til en helt spesiell type sommerfugl. Og hvor sommerfuglene legger eggene sine vil fryde mange unge lesere. De legges nemlig i bæsjen til dovendyret! Og alt henger nydelig sammen. Verden er ganske så fantastisk! Forhåpentligvis vekkes lysten til å lære enda mer, om det så er om dovendyret, regnskogen eller noe helt annet. Læring er gøy!

Det skader virkelig ikke boken at den er nydelig gjennomillustrert. Det er store, flotte og fargerike bilder som gir deg en følelse av å være tilstede i regnskogen. Beskrivelsene i kombinasjon med tegningene gjør at du nesten kan høre dyrelivet og lukte naturen. Og for å være sikker på at du skal kjenne igjen dovendyret når du ser et, er det også et ekte bilde helt bakerst i boken. ”Han var litt finere på teningen da, mamma. Det syns jeg i alle fall”, sa sønnen min da vi leste boken her hjemme. For det er virkelig et herlig dovendyr illustratøren har greid å skape, med tunge øyelokk og et sløvt lite smil.

Foto: mitt eget

Forfatter Anne Sverdrup-Thygeson er kjent for å skrive fengslende fakta om små kryp for både barn og voksne. Med sin voksenbok ”Insektenes planet” ble hun nominert til Brageprisen. Hun har et helt spesielt engasjement for det minste mangfoldet i naturen. Og hun har lært oss at vi trenger hverandre. Uavhengig av størrelse er vi alle viktige. Når hun har greid å fengsle oss trauste voksne med kunnskapen sin, tenk hvor mye hun kan fengsle de yngre leserne!

Boken er som nevnt skrevet som en slags fortelling. Kanskje vi skal kalle det en faktafortelling. Det er korte tekstbolker på hvert oppslag som forteller noe om dovendyret. Dette er en ryddig tilnærming og kan gjøre det lettere å huske det man har lest.

Foto: mitt eget

Grepet rundt greien kan være så godt at dovendyret blir hengende selv når det dør. Det spiser opp-ned, sover opp-ned og føder opp-ned. De nyfødte dovendyrbarna bruker mamma som hengekøye og klorer seg fast i pelsen på magen hennes.

Bakerst står det litt mer fakta om dovendyret. Der besvares spørsmålene; Hva er et dovendyr? Er dovendyret dovent? Finnes det mange dovendyr? Og til sist står det noen rare ting om dovendyret. Denne boken gir altså i pose og sekk. Man lærer masse samtidig som man har en hyggelig lesestund midt inne i regnskogen. Bør gå rett hjem hos de fleste mellom 4 og 7 år!  

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *