Det vakre i det røffe

Foto: mitt eget
Foto: mitt eget

I et mylder av nye bokutgivelser kommer det innimellom noe som skiller seg skikkelig ut. Det kan være på grunn av fargevalg, på grunn av historien, eller temaet. I denne boken er det kombinasjonen av barnebok og kunst som gjør den spesiell. Nærmere bestemt gatekunst, eller Street art.

Illustrasjonene til denne boken er malt på murvegger rundt omkring i Oslo. Mange av disse veggene tilhører barnehager. På denne måten er det allerede mange Oslobarn som kjenner figurene godt. Gutten og jenta i fortellingen er det to barn som har stått ”modell” for.

Foto: mitt eget
Foto: mitt eget

Kunst kan komme i så mange former, og det er flott for barn å kunne se at det ikke bare er klassisk kunst som er akseptabelt. Jeg har aldri vært en stor kunstelsker selv, men jeg liker det lekne og kreative mangfoldet som kunst representerer. Street art er en røff form for kunst, for mange sammenlignet med tagging, fin tagging, men likefult tagging. Derfor er det ekstra spennende når den blir satt sammen med denne herlige og uskyldige historien. Kontrastene blir en egen dimensjon i fortellingen. Den harde, kalde murveggen med jenta malt i sort/hvitt mot den søte, fargerike kaninen som representerer vennskap. Det er likevel utrolig vakkert hvordan de ”flate” tegningene smelter inn i omgivelsene. Hvor virkelige de ser ut. Som om drøm og virkelighet smelter sammen.

Nora har akkurat flyttet til byen og kjenner ingen. Hun er 6 år og går i første klasse. Hun ønsker seg veldig noen å leke sammen med. En dag i skolegården møter Nora en blå kanin som bare hun kan se. De leker sammen hele dagen. Dagen etter holder kaninen litt mer avstand, men følger etter Nora da klassen drar på tur til parken. Alle ler når Nora forteller om kaninen, men bråkegutten Fredrik kan se den! Han har nemlig sin egen lille venn. Den grønne flodhesten. Nå leker alle fire sammen! Fredrik har også akkurat flyttet til byen og er like ensom som Nora. På veien hjem forsvinner kanin og flodhest. Nora og Fredrik har hverandre nå.

Foto: mitt eget
Foto: mitt eget

Det er ikke alltid like lett å være ny. Det er ikke sånn at alle barn får nye venner bare fordi de blir eksponert for andre barn. Noen trenger litt hjelp på veien. Da er ideen om disse to magiske vesenene gode å ha. De kommer til deg når du trenger dem. Men når du finner en ordentlig venn drar de videre for å hjelpe andre barn. Litt som Mary Poppins eller Nanny McPhee.

I boken får du med sjablong både til den lille blå kaninen og til flodhesten. Samtidig er innsiden av smussomslaget en plakat du kan henge opp på barnerommet. Kanskje barnets første kunstplakat?

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *