“Den der med pæra vet du”

Foto: mitt eget
Foto: mitt eget

Er det en bok en hver femåring elsker må det være ”den der med den kjempestore pæra”. Boken er en billedbok på hele 100 sider inndelt i 10 kapitler. Her snakker vi billedbok for viderekomne. De som vil ha mer historie for pengene. For bedre historie enn denne skal du lete lenge etter.

Vi befinner oss i lille rolige Solby. En by full av trivelige folk. Med unntak av viseborgermester Kvist som alltid er sint. Dessverre for Solbys innbyggere er byens rettmessige ordfører, Jeronimus Bjergstrøm Severin Olsen (JB), forsvunnet. Bokens små helter er katten Mitcho og elefanten Sebastian. En dag mottar de en flaskepost fra JB om at han har funnet Den Mystiske Øya. Og med i brevet ligger det et lite frø han ber dem om å plante. I løpet av natten vokser det fram en kjempestor pære i hagen til Mitcho og Sebastian. Det er trygt å si at viseborgermester Kvist ikke blir videre imponert over pæra og med mye tilfeldigheter og uheldigheter havner både pæra, Mitcho, Sebastian og professor Glykose med et kjempeplask i vannet utenfor Solbys havn.

”-Vet dere hva jeg syns? sa professor Glykose. –Jeg syns at siden de nå likevel skyter etter oss, og siden viseborgermester Kvist vil kaste dere ut av byen, så er det ingen vits i å dra hjem. – Nei, sa Sebastian. – La oss i stedet prøve å finne Den Mystiske Øya og JB! – Ja, sa Glykose og Mitcho i kor. – La oss det! Vi kan gjøre om pæra til et skip.”

Heldigvis er pæra et fantastisk farkost på vannet og med litt finurlige løsninger blir det riktig så hjemmekoselig i den. Og dermed er det store eventyret i gang for de tre små oppdagerne. På ferden blir de utsatt for store farer. De blir angrepet av pirater, som heldigvis elsker vannmelon, de møter Den Fryktelige Havdragen, som skjuler en stor hemmelighet, og de må til slutt navigere seg gjennom Det Nattsvarte Hav. Og enda er det så utrolig mye mer i denne historien. Den fortjener å bli lest. Av alle. Igjen og igjen.

Denne lekne, fantastiske, spennende og eventyrlige historien er oversatt fra dansk av Erlend Loe. Og sammen med de detaljerte og morsomme illustrasjonene blir boken en skikkelig fest. Tegningene kan fort se litt enkle ut, men ved en nærmere titt er det en enorm detaljrikdom i dem. Og det er nesten like mye fortelling å finne i dem som i selve teksten. Som barn vet jeg med meg selv at jeg hadde elsket alle de fiffige løsningene både på innredningen i pæra og utformingen av Den Mystiske Øya. Illustrasjonene er fulle av hemmeligheter som bare venter på at du finner dem.

For alle som er lei av å måtte lese en hel bok på sengekanten hver kveld er det praktisk at boken er delt inn i kapitler. Det gir naturlige stoppesteder og dere får noe å glede dere til ved legging neste kveld. Men det går fort å lese og det vil nok raskt bli ”bare ett kapittel til da”. Likevel må jeg si at Kapittel 6 om det Nattsvarte Hav er ganske skummel med spøkelser og gjenferd fra druknede sjeler på havet. Men professor Glykose passer godt på bokens små helter. Og når det er på det mørkeste, står solen opp og i det fjerne kan de se konturene av en stor mystisk øy.

”Og så holdt de en stor fest, og alle fra byen var med, og alle hadde det fint og trivelig. Og kaptein Camenberg og hans Grusomme Pirater og Ulysses Karlsen og hans Forferdelige Havdrage kom også, og ble til middag.”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *