Alt behøver ikke gå så fort

Foto: mitt eget
Foto: mitt eget

Det finnes en billedbokskatt ikke så mange har oppdaget. Nemlig bøkene om Harepus og Piggsvin. To gode venner som sammen drar på eventyr og må løse små og store problemer. Bøkene er lune og rolige. Et friskt pust i en verden der alt går så fryktelig fort. Som vi ser i den første boken der Harepus mottar en stor pakke fra Australia. Men det er ingen hast med å få den opp. Først er det viktig med frokost.

”Etter en god frokost med egg og ansjos og rå gulrøtter, satt de med hver sin kopp kakao og så på den store pakken. – Det dyret på frimerket kjenner jeg, sa Piggsvin. – Jeg har bilde av det i boka mi hjemme.”

Det er fem bøker i denne serien så langt. Den siste heter ”Havets skrekk” og burde appellere til alle små med en pirat i magen. Piggsvin våknet opp etter vinterdvalen og nyter vårluften da han plutselig finner en mystisk flaskepost. Samtidig er Harepus i full sving med å bygge en sjørøverskute. Når det viser seg å være et rop om hjelp i flasken setter de to vennene ut på et redningstokt. I alle fall til den nærmeste øya. Men selv på en ganske liten tur kan mye skje. De blir utsatt for angrep av en gjedde og det er noe skummelt på den lille øya. Og hvem har sneket seg om bord i skuta deres?

”- Blindpassasjer! Ropte Kaptein Harepus. – Nei, jeg er ikke blind, jeg er bare sjøsyk og forkjøla, stønnet den lille fyren. Han så syk og redd ut. –Jeg heter Grevling.”

Illustrasjonene fyller hele sidene og er flotte akvareller som både er fargerike og duse på samme tid. Dette er med på å gi bøkene den roen og lekenheten jeg føler de representerer. Det er hjemmekoselige stuer, det er rotete boder og loft og det er norsk natur. Det kan virke som bildene er laget først for så å trykke teksten på i ettertid. Bøkene er relativt teksttunge og egner seg bedre for alderen 4-6 enn for 2-3 åringene. Men sidene er relativt kraftige og tåler små ivrige fingre godt.

I tre av de fem bøkene er det et spill på siste side. Alt du trenger for å spille er en brikke pr spiller. For eksempel en knapp. Og en terning. Og så spiller du deg gjennom handlingen i boka.

Som en siste illustrasjon på akkurat hvor koselige disse bøkene er vil jeg avslutte med et utdrag fra ”Gjøken i klokka”. Denne er kanskje min favoritt av de fem.

” – God vintersøvn, sa Harepus, – du er min alle beste venn. Så satte han seg ved ovnen med en kopp nypete og en bok. Fra soverommet hørte han allerede lyden av Piggsvin som sov og drømte om våren.”

Én kommentar til «Alt behøver ikke gå så fort»

  1. Denne bokserien har jeg faktisk aldri hørt om tidligere, men dette hørtes ut som den perfekte serien for min fire år gamle datter og meg. Veldig flott tips, og stas for meg å oppdage en ny bokblogg. Jeg drifter Bokblogger.no, bokblogportalen, hvis du vil stå oppført der så flere kan finne frem til bloggen din så send meg gjerne et lite pip på mari[@]bokblogger.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *