Bobbie Peers er for mange kjent som forfatteren av den suksessfulle serien om William Wenton. Denne serien er beregnet på barn i alderen 9-12 år. Men nå har han sannelig funnet tid til en helt ny serie, og denne gikk rett hjem hos husets 6-åring! Den nye serien heter ”Oppdagerklubben” og selv om bok 1 kom i butikk i august, står allerede bok 2 på trappene med slippdato i september. Som de fleste med barn i denne aldersgruppen vet, er tålmodigheten begrenset når de venter spent på neste bok i serien!
I ”Marshmallowsmaskinen”, eller ”Marshmallowboka” som den blir kalt hjemme hos oss, møter vi Ella. Ella er en ombygger. Det vil si at hun tar kule ting og bygger de om til enda kulere ting. Og denne dagen har hun laget en ekstra kul globus, malt i neonfarger og tegnet full av enda kulere oppfinnelser. Hun trykker på en knapp og globusen begynner å spinne. Men det hun ikke visste var at den også begynner å lyse. Og hun begynner i tillegg å krympe! Før hun vet ordet av det raser hun ned fra ”himmelen”, som pleide å være rommet henners, med full fart mot et stort hav på selve globusen. Heldigvis blir hun reddet av Felix. Eller Felixander-Koriander-Kokkosander, som det er helt vanlig å hete på dette stedet. Jeg skal ikke lyve på meg en avansert 6-åring. Dette navnet var kanskje noe av det morsomste med hele boka i hans ører.
Ella tenkte seg om. ”Hva slags andre ting er det du oppdager?” spurte hun. ”Alle slags ting, vel,” sa Felix. ”Alt fra mistede nøkler til uoppdagede kontinenter. Jeg oppdaget en forsvunnet elefant en gang.” ”Å,” sa Ella. ”Det eneste jeg ikke har oppdaget ennå, er en jeg kan oppdage ting sammen med.”
I denne globus-verdenen er det ikke bare navnene som er litt merkelige. Alle ting går for eksempel også på marshmallows. Derav navnet. Marshmallowsmaskinen er ødelagt, den lager plutselig svevende marshmallows, noe som fører til at ubåten maskinen står i også svever. Den svever opp fra havet og henger nå i løse lufta. Og i lufta, der kan pirajapiratene få tak i den og ta all marshmallowsen selv. De trenger jo drivstoff for å drive med plyndringen sin. Men hvorfor står maskinen i en ubåt? Hvordan kan den henge i løse lufta? Og hvorfor er pirajapirater farligere i lufta enn i vann? Nei, det er gode spørsmål. Og det eneste jeg kan si er at i dette universet er det sånt som er normalen. Noe barn ikke nøler med å godta.
”Så du bare reiser rundt og oppdager ting?” ”Jeg får selvfølgelig opp-dag,” sa Felix. ”Du mener oppdrag?” sa Ella. ”Med R?” ”Nei, opp-dag! Det kommer beskjeder om hva som skal oppdages.”
Denne boka er noen ganger litt skummel, mest akkurat passe spennende, og veldig, veldig morsom og absurd. Det er supert å se hvordan Ella godtar Felix og hans verden, med noen spørsmålstegn så klart, men likefult med full respekt og tillit. Og selv om dette er Felix sin verden, og han som forklarer hvordan ting fungerer, er det Ella som er tøff og redder situasjonen. Barna har ingen klare kjønnsrollemønster og kunne like gjerne være to gutter eller to jenter, eller være Ellandro og Felixandra. Men et kjønn må jo karakterene ha, selv i denne tiden der kjønnsdebatten rundt barnebøker virker uendelig, og da er det rett og slett praktisk med en av hver som bør appellere til de aller fleste.
”Men hva om de ser deg?” sa Felix. ”Du ligner ikke akkurat på en prajapirat.” Ella løftet opp bøtta sum hun hadde tatt med seg fra ubåten. Hun plasserte den på hodet. ”Hva med nå, da?” ”Nå lignet du mest på en bøtte,” sa Felix.
Tekstmessig er boken lettlest med mye luft og stor font. Her tenker jeg nivået ligger veldig likt som bøkene om Detektivbyrå nr.2 av Jørn Lier Horst. Den kan altså leses selv av de sterkere leseknekkerne, men er samtidig ypperlig for de som bare vil høre en god historie. Det er mye dialog i teksten, og selv om du ikke dramatiserer innholdet er det relativt lett å gi karakterene noe personlighet med stemmen mens du leser høyt. Mange og fargesterke illustrasjoner gir teksten ekstra liv. Og veldig mye mer skal det ikke til før barna kjøper hele dette sprø bakvendt-universet.
P.s. det er overhengende fare for at barnet som leser boken kommer til å bli usunt opptatt av marshmallows i all overskuelig fremtid. Skal boken gis som gave ville jeg sterkt vurdert å legge med en pose av dette søte og klissete godteriet bare for å gjøre lykken komplett.