Vakker bok, vakkert menneske

Foto: mitt eget
Foto: mitt eget

De aller fleste har et forhold til Astrid Lindgren. De aller fleste har et kjært forhold til Astrid Lindgren. Hun er moren til blant annet Emil og Pippi. Barn i dag kjenner også godt til disse herlige karakterene. Men hva vet vi om damen Astrid? Selv var jeg ikke klar over hvor lite jeg visste før jeg leste biografien hennes. Og nei, ikke den flotte for voksne skrevet av Jens Andersen, men den enda finere barnebiografien om henne. Agnes-Margrethe Bjorvand har skrevet en leken og informativ bok for barn i alderen 6 til 9 år. Men det som gjør boken virkelig magisk er de fortryllende illustrasjonene til Lisa Aisato.

Boken er trykket på tykt papir som gir en eksklusiv følelse. Og den er ganske stor og kvadratisk. Med mye luft på sidene og stor skrift er boken tilgjengelig og lettlest. Likevel går ikke dette utover kvaliteten og omfanget på innholdet. Boken er på 108 sider og er inndelt i mange kapitler. På slutten kommer en kortfattet oversikt over Astrids liv skrevet med utgangspunkt i viktige årstall. Og gjennom hele boken kryr det av sitater hentet enten fra Astrid selv, eller fra noen av hennes bøker.

– For har vi en gang vent oss til å finne vår glede og vår trøst i bøkene, så kan vi ikke unnvære dem. – Astrid Lindgren

Egentlig ville ikke Astrid bli forfatter, men det å skrive var med henne hele livet. Likevel begynte hun ikke å skrive bøker før hun var godt voksen. Hun var for eksempel 66 år da Brødrene Løvehjerte kom ut.

Ikke bare får vi et innblikk i hvem Astrid Lindgren var i denne vakre biografien, vi får også vite hvem og hvor hun har funnet inspirasjon til alle sine fortellinger. Selv sier hun at alt som er skrevet i bøkene om Barna i Bakkebygrenda er sant. Det var nemlig akkurat sånn hun vokste opp. Der de lekte og lekte fra morgen til kveld. Av alle figurene Astrid skrev om var hun gladest i Emil. For han var så glad i dyr, akkurat som henne og som sønnen hennes Lasse.

Det er satt fokus på Astrid Lindgrens lekenhet. For eksempel hennes glede over å klatre i trær som fulgte henne opp i høy alder og fortellingen rundt den gangen hun ville ta lappen som 47 åring. Dette gjør henne veldig tilgjengelig og menneskelig i øynene til barn. Men boken stikker ikke de tøffere temaene under en stol. Vi får høre om da hun fikk sønnen sin Lasse som 18 åring. Faren til Lasse var en gift 50 åring som var sjefen til Astrid. For å unngå sladder ble Lasse født i Danmark og levde der med en fostermor sine første år. Dette var en tung tid for Astrid som savnet sønnen sin intenst hver dag. Det er fint å se at barn blir tatt på alvor som lesere.

Da de var ferdige med å kjære, ristet sensoren på hodet. – Nei, fru Lindgren. Det blir nok ikke noe førerkort på deg! – Men sånn kan du ikke gjøre rett før jul! sa Astrid. –Jeg trenger bare førerkortet til å kjøre barn og barnebarn i sikkerhet dersom det skulle bli krig! – Kjære fru Lindgren. Din bilkjøring er en større fare for barna enn selve krigen, sa sensoren.

Foto: mitt eget
Foto: mitt eget

Lisa Aisato er en anerkjent barnebokforfatter og illustratør. Men aldri før har hun laget noe så vakkert som dette. Bildene er nydelige akvareller som viser en varme, en sarthet og en kjærlighet til Astrid Lindgren som vil røre alle som åpner boken. Mange av bildene er inspirert av allerede eksisterende bilder, men Lisa Aisato har klart å gjøre dem til sine egne. Det er vanskelig å se at boken hadde vært like flott med noen andres illustrasjoner for det er til syvende og sist kunsten i denne boken som gjør den så fantastisk. (Ja, jeg vil kalle det kunst).

Dagbladet ga boken terningkast 6 og kalte den årets julegave. Årets vakreste bok fortjener å befinne seg under mange juletrær på barnas mest magiske kveld mener jeg og.

Advarsel! Hvis du er voksen og har lest denne boken, vil du komme til å ville lese alle bøkene som Astrid Lindgren har skrevet igjen. Samt den tidligere nevnte biografien til Jens Andersen. Dette kan fort bli et omfattende prosjekt.

Foto: mitt eget
Foto: mitt eget

Én kommentar til «Vakker bok, vakkert menneske»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *