Tohendte ravnebrødre

Foto: mitt eget
Foto: mitt eget

Jeg elsker bøker. Har alltid elsket bøker. Selvfølgelig er det ikke alle som passer for meg, men de fleste gir meg en god følelse. Det er lett for meg å si at alle burde lese. At de som ikke leser går glipp av noe helt spesielt. Men noen sliter med motivasjonen. De kommer ikke inn i handlingen, mister konsentrasjonen og dermed handlingstråden og legger vekk boken. Konklusjonen er at bøker ikke er noe for dem. Eller har de bare valgt feil bok? Det finnes jo så mange bøker! En jungel som gjør det vanskelig å navigere, men som likevel representerer et hav av muligheter. Med dette boktipset håper jeg å redde minst en fra et liv uten bøker.

Møt Alrik og Viggo. To brødre som ikke har hatt en lett start i livet. Moren deres drikker og er ikke i stand til å ta vare på dem. Etter å ha vært i flere fosterhjem har de endelig ankommet Mariefred og flytter inn hos Laylah og Anders. På skolen har de fått ”problembarn” stempelet før de engang har begynt og det skal ingenting til før de blir utpekt som syndebukker. På grunn av den bakgrunnen de har er lunta noen ganger litt kort, men rettferdighetssansen stor. Guttene er helt klart vanskelige, men de er herlige karakterer jeg som mor bare vil beskytte!

Alrik er rolig og klok, men når han først blir sint blir han veldig sint. Han skjønner mer enn broren om hvordan livet faktisk er, og stiller seg dermed skeptisk til det meste. Alrik elsker hunder, og rundt halsen har han et lærsmykke med en ravnevinge i svart metall. Vingen har spissen opp og ser ut som en stor A. I tillegg er han tohendt. Altså like god med både venstre og høyre hånd.

Viggo er rask og rastløs. Han venter hele tiden på at det skal skje noe, og at moren skal bli frisk og komme og hente dem. Han er naiv og drømmende med lange fingre som bare må ta det som måtte ligge lett tilgjengelig. Viggo har et lærsmykke rundt halsen med en ravnevinge i svart metall. Vingen har spissen ned og ser ut som en stor V. Som broren er også Viggo tohendt.

Etter en uheldig situasjon i skolegården første dag, stikker storebror Alrik av. I frustrasjon begynner han å kaste stein på et stort glasshus og på denne måten blir vi kjent med det eldre søskenparet Magnar og Estrid. Gartnere på Gripsholms slott, men også voktere av et helt spesielt bibliotek. Estrid har sett i kortene at det skal komme to krigere for å hjelpe med beskyttelsen av biblioteket. Det føles utenkelig at de to brødrene på 10 og 12 år skal være de utvalgte, men alt for mye passer med profetien. Dermed settes Alrik og Viggo på prøve.

”Estrid setter øynene i dem før hun fortsetter. – Men den hylla der må dere ikke røre, sier hun og peker på en bokhylle som står i en fordypning i veggen. (…) Foran fordypningen med den forbudte hylla er det en dobbeltdør med jerngitter. På midten er det en solid lås. Estrid tar ut nøkkelen og putter den i lomma. (…) – Nå spør Magnar da han og Estrid har kommet litt bortover i gangen. – Tok han nøkkelen? Estrid stikker hånda i lomma. – Jammen gjorde han det, sier hun. – Han må ha gjort det da han pekte på maleriet. Jeg merket ingenting, enda jeg ventet på det.”

Og der begynner det hele. Med en prøve, eller snarere enn felle, i et hemmelig og støvete bibliotek langt under jorden. Og etter det går det rasende fort og slag i slag. Helt til slutten av boken som ender så brått at du desperat blar etter neste kapittel. Heldigvis kom bok to ut samtidig som den første. Men bok to ender selvfølgelig minst like spennende som den første. I alt skal det bli ti bøker i denne serien, som heldigvis gis ut to og to i slengen!

Foto: mitt eget
Foto: mitt eget

Dette er urban fantasy full av forbannelser og monstre. Og en heksemester av det aller kuleste slaget som kjører motorsykkel og som har sine egne hemmeligheter. Seriens to forfattere er veldig fascinert av nordisk mytologi og folketro og det kommer tydelig fram i bøkene.

 

Som om ikke handlingen i disse bøkene er nok til å få deg, eller din ikke så leseglade venn, hekta er teksten ispedd tegneserielignende sider som passer inn med teksten. For de som måtte trenge litt ekstra hjelp til den kreative delen av boklesingen er dette et fantastisk verktøy. Og for de som syns for mye tekst kan være overveldende er dette deilige avbrekk. Bøkene er ikke avskrekkende tykke og er utrolig fine. Hver bok har fått sin farge som har blitt brukt på coveret, logoen og på endene av alle sidene i boka som gir en kul effekt.

Foto: mitt eget
Foto: mitt eget

Det er ikke til å stikke under en stol at serien er skrevet i samarbeid med den ikke ukjente svenske krimdronningen Åsa Larsson. Men dette er hennes første bøker for unge lesere. Hun skriver sammen med en annen svensk forfatter som har skrevet for barn tidligere, Ingela Korsell, og det er Henrik Johnsson som står for alle tegningene. Han har tidligere blant annet tegnet for DC Comics i serier som Batman.

Min eneste innvendig mot denne serien er at den nesten er litt for spennende. Bøkene er for 9-12 åringer primært og både språk og innhold er til tider litt tøft. Men kanskje det bare er jeg som er for forsiktig. Barn tåler mer enn vi tror og jeg vil ha null problemer med å anbefale denne til en 11 åring. Jeg vil også helt klart kunne anbefale denne til en leselei 13-14 åring, rett og slett fordi innholdet er såpass tøft som det er. Og kanskje det nettopp er derfor denne serien er så genial og har potensialet til å redde mange fra en ”boktom” framtid.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *