Tenk stort

Foto: mitt eget

Har du noen gang tenkt på hvor rik du er hvis du har en blyant og papir? Da holder du på en måte hele verden i hånden. Ikke bare hele verden forresten, for det finnes en hel fantasiverden også. Det er bare å sette blyantspissen til papiret og la det stå til.

Ståle Gerhardsen har skrevet en fantastisk morsom, kreativ og inspirerende bok om den magiske blyanten. Altså ikke en blyant som er magisk, men om hvor magisk en blyant kan være. For hva er det egentlig plass til inni en blyant? Kan det tenkes, kan det tegnes, og da er mulighetene nesten uendelige. Du stoppes ikke før blyanten er brukt helt opp.

I boken ”Hva som helst?” møter vi Thea. Vi får vite en hel masse rart om Thea. Hun er et ganske vanlig barn med mange rare tanker og ideer. For eksempel liker hun best sjokolade som er kjøleskapskald og hun elsker å skrive lister. Pappaen til Thea er i blyantbransjen. Og han er nok derfor litt over snittet engasjert i nettopp blyanter.

Foto: mitt eget

Han kan ingenting om fotball eller biler. Pappa bryr ser om slike ting som navnet på bly i blyanter. ”Jeg bryr meg ikke om lærkuler og hester under et panser! Jeg bryr meg om blykvaliteten på blyanter!” bruker han å si (når han skal tøffe seg litt).

Foto: mitt eget

Thea setter i gang et eksperiment for å finne ut hva en blyant inneholder. Etter å ha ødelagt en blyant for å titte inni den, mister hun nesten motet. For rent teknisk er en blyant ganske kjedelig. Men så begynner hun å tenke på hva det er plass til inni en blyant, og da blir mulighetene mange. En diger hval på månen for eksempel. Eller en høyblokk med 73 etasjer. Listen til Thea blir hele 25 punkter lang til slutt. Og da er det rett og slett ikke mer igjen av blyanten.

Å inspirere barn til å bruke fantasien sin, til å leke, tegne, skrive, må være en av de viktigste oppgavene vi har i dagens samfunn. Oppmerksomheten til barn i dag blir trukket mellom mye. De blir underholdt. De har liten anledning til å kjede seg. De har liten anledning til å la tankene vandre, til å skape sine egne fantasivisjoner. Derfor vil jeg hjelpe Ståle Gerhardsen med å fremme denne boka. Jeg vil vise at jeg syns det han gjør er viktig. Mitt ønske for min sønn, for hans venner, for alle barn som vokser opp i dag, er at de skal se verden som et magisk sted. Et sted med plass til mer enn ”Ja” og ”nei”, svart og hvitt, opp og ned, og ”sånn er det bare”. De skal få snu ting på hodet og kanskje oppdage at det dermed får en helt ny funksjon. For hvis vi oppdrar en hel generasjon apatiske, late, bortskjemte, tv-tittende realister, hvordan skal vi da komme oss videre? Hvem skal komme på nyvinningene? Hvem skal se potensial og muligheter ingen andre har tenkt på? La barn være barn, la dem bruke all den herlige fantasien sin, og la dem ta med seg denne utforskergleden inn i framtiden.

Det gikk liksom an å få idéer på både den ene og den andre måten. Bare fantasidøra sto åpen så kom idéene på besøk.

For mer info om boken, og muligheten for å kjøpe den, gå inn på: staalegerhardsen.com

Så hva venter du på? Se hvor fantasien tar deg:

Foto: mitt eget
Blyanter fra Nest.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *