Klimakrisen. Det var noe som opptok oss mesteparten av 2019. Og det vil helt klart følge oss også i 2020. Jeg trenger bare å se ut av vinduet for å se at noe er veldig galt med klimaet. På kalenderen står det januar. På termometeret står det nesten 6 varmegrader. I går hørte jeg fuglekvitter og fikk fornemmelse av vår. I januar. I Norge. Jeg skal ærlig innrømme at jeg ikke er stor fan av sprengkulde, og snø foretrekker jeg å se på gjennom et vindu. Men når jeg ser ned på min to uker gamle datter blir jeg redd for hvilken verden hun skal vokse opp i.
Barn har vist et enormt engasjement når det kommer til klima. Og i spissen for dette finner vi Greta Thunberg. Den svenske jenta som alle vet hvem er. Det er allerede kommet flere bøker om henne, men dette er den første boken som retter seg mot yngre lesere. Det er ingen faktabok, eller en sann historie. Dette er en omskriving, en forenkling, et eventyr basert på Gretas initiativ. Boken er et springbrett for gode og viktige samtaler med familiens unge.
I boken er det dyrene i skogen som kommer til Greta og ber om hjelp. Kjempene holder nemlig på å ødelegge alt. De hugger ned trærne og bygger alt større og større. De får aldri nok. Samtidig mister flere og flere dyr hjemmene sine. Greta maler ”Stopp” på en stor plakat og stiller seg i veien for kjempene. Men ingen legger merke til henne. Likevel blir hun stående. Dag etter dag. Og så en dag dukker det opp et barn til med plakat som stiller seg sammen med henne. Og sakte, men sikkert blir de flere som står sammen for å kreve en endring. Da blir de vanskelige å overse.
”Vil du hjelpe oss?” spurte ulven. Greta så seg omkring og så at dyrene så trøtte og triste ut. Hun måtte hjelpe dem – men hvordan?
Kjempene blir så innmari lei seg når de innser hvor dumme de har vært. De mente aldri å være slemme, de så bare ikke konsekvensene av det de gjorde. Og nå vil de gjerne gjøre det godt igjen. De lærer seg å ta det litt mer med ro. De lærer å hjelpe hverandre, å dele med hverandre og å ta vare på det de har. Og dermed får denne boken en lykkelig slutt. Hva som vil skje her i den virkelige verden vil tiden vise.
Boken er nydelig illustrert med store fargebilder. Vi ser Greta gjengitt i den karakteristiske gule regnjakken sin og natur og dyreliv er selvfølgelig hovedfokuset i fortellingen. Tegningene gir boken en eventyraktig følelse, noe også fortellerstilen bidrar til. Boken starter for eksempel med ”det var en gang”. Men for å forsikre seg om at budskapet kommer fram har forfatteren skrevet inn litt fakta til slutt. Der står det litt om både Greta og om klimautfordringene vi står ovenfor. Samt en kort liste med ting barnet kan gjøre for å bidra. Dette innebærer blant annet å sette seg ordentlig inn i saken. Å lære deg alt du kan om klimaendringene. Det er oppført en liste over nettsteder der du kan lese mer. I tillegg går en liten sum av hver solgte utgave av boken til Greenpeace Norge.
Budskapet til Greta er at ”ingen er for liten til å kunne gjøre en forskjell”. Likevel ser vi i boken at det er styrke i antall. Skal vi redde kloden vår er vi nødt til å stå sammen, men noen må begynne. Greta turte å begynne noe selv om hun var liten og sto helt alene. Og for hver dag som går slutter flere seg til hennes arbeid for en bedre verden.
Vi som voksne må huske på at vi må være gode eksempler for barna rundt oss. Det hjelper ikke at vi bare snakker om hvor ille situasjonen er, vi må gjøre noe. Alle monner drar. Hva med å ta med barna ut for å plukke søppel for eksempel? Vi er jo alle snille, oppegående mennesker (er vi ikke det da?) så la oss sammen sloss for en bedre fremtid. En fremtid med grønnere skoger, friskere vann, et yrende dyreliv og der januar i Norge ikke har plussgrader.