Mye mer enn bare stein!

Foto: mitt eget
Foto: mitt eget

Vi nyter i disse dager de siste restene av sommer. Høsten står og venter tålmodig. Han vet at hans tid vil komme. Mange barn har allerede begynt å glede seg til høstferien. Kanskje mange av disse igjen vil tilbringe ferien i fjellet. På fjellet finner vi varder. Men har du tenkt noe særlig på varden du passerer der du peser deg mot toppen? Etter å ha lest denne nydelige boken kan jeg love deg at det vil endre seg!

Si hei til Steinar. Steinar er en relativt liten varde, som ligger akkurat litt for langt fra stien, et steinkast om du vil, til at han gjør noe særlig nytte for seg. Men selv om han er liten, drømmer han stort. For Steinar vil gå. Han vil kunne gå hele veien til Toppvarden. Han vil hjelpe menneskene som går i fjellet. Han vil føle seg nyttig.

En klar høstnatt, mens Nordlyset leker mellom stjernene på himmelen, ser Steinar et stjerneskudd. Det kommer rett mot ham. Små magiske stjernestøv virvler rundt på vennlige vindpust.

Foto: mitt eget
Foto: mitt eget

Som kjente fjellvandrere vet, kan fjellet være lunefullt og været skifter brått. Og det er en dag da tåka legger seg tjukk over Vardefjellet at Steinar får muligheten til å skinne. En liten jente blir borte fra foreldrene sine og snubler over Steinar. Og da hun begynner å gå i feil retning, da river Steinar seg løs, og han kan gå! Sammen må de to små heltene overvinne stor fare, men med hjelp fra naturkreftene går det bra til slutt.

Så ser de Aurora. Og jubler: ”Steinar kan gå! Hjelpen er på vei! Du rocker, Steinar!”

Det er noe magisk over billedboken om varden Steinar. Ikke bare fordi en varde kan gå, men hvordan forfatteren har fått fram kraften og samspillet i naturen. Stein og vind, ro og villskap, i hundrevis av år. Også så fortryllende som naturen kan være! Illustrasjonene i boken bergtar fra første side. Dette er Norge på sitt vakreste. Dette er folkesjela. Jeg får lyst på vafler, brunost og Kvikk-lunsj. Jeg får lyst til å bære Steinar opp til Toppvarden selv. Så her er det bare å pakke sekken og ta med barna ut i den flotte naturen vår!

Foto: mitt eget
Foto: mitt eget

Jeg tror bestemt at Steinar er en karakter vi vil se mer til i framtiden. Han er for fjell og tur det Elias er for vann og båtliv. Boken formidler kunnskap og glede for naturen. Samtidig er det hele pakket inn i en litt skummel fortelling. En liten helt, med en stor drøm, det er Steinar det.

 

Jeg må bare nevne igjen hvor fantastiske illustrasjonene i boken er! Jeg har lyst til å vise dere alle sammen, men det lar seg ikke gjøre. Dessuten er de mye finere på papiret enn de blir her i digital gjengivelse. Når du greier å gi en gråstein sjel, da er du en dyktig illustratør! Gå innom en bokhandel, spør etter boken om Varden Steinar og ta en titt da vel!

Som i boken, lar jeg Steinar få siste ordet:

”Kom å besøk oss ute i Vardeverdenen. Vi venter på deg. Gå inn i naturen med åpne øyne så vil du se at den er levende. God Eventur!”

Foto: mitt eget
Foto: mitt eget

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *