Portvoktere

Denne boken tiltrakk meg umiddelbart. Ikke minst på grunn av det nydelige og skremmende coveret, men undertittelen “Kråkeslottets hemmelighet” hadde også noe forlokkende over seg. Det lover liksom noe litt guffent. Og selv om denne boken er så mye mer enn bare enda en skummel bok, innfridde den alle mine forventninger.

Adam skal flytte til det stedet i Norge der flest barn forsvinner hvert ¨år. Og da en jente forsvinner allerede første skoledag er spenningen godt i gang. Adam, sammen med Tobias, begir seg ut for å se etter henne. Eller rettere sagt inn for å se etter henne. Det eneste de vet er at hun sist ble sett da hun ville utforske det forlatte kråkeslottet i skogen. Det er vanskelig å fortelle så mye om boken uten samtidig å avsløre for mye. Selv ble jeg stadig overasket over vendingene fortellingen tok. Men jeg kan avsløre at den inneholder troll, norrøne guder, sterke vennskapsbånd og hemmeligheter. For å nevne noe. Og det hele skjer i løpet av én hendelsesrik kveld og natt.

Dette er først og fremst en lettlest bok. Det er stor skrift og mye luft i teksten. I tillegg er boken relativt rikt illustrert til denne typen bok å være. Vi skal komme tilbake til illustrasjonene, men dette er en bok som egner seg ypperlig for alle som har “kjørt seg litt fast” i tegneserienes verden. Det kan være en liten kneik som skal forseres når du er blitt for godt vant med tegneseriesidene som gir deg mye av handlingen visuelt samtidig som det går raskt å lese. Da kan møtet med en tettskrevet side fort bli litt bratt. Men denne boken tilbyr en myk overgang der det absolutt er testen som driver handlingen fremover. Og illustrasjonene er mer til pynt enn til nytte. Men illustrasjonene er der og bryter opp teksten for leseren. De bidrar til å gjøre teksten mer tilgjengelig for de som måtte trenge litt ekstra motivasjon. Det gjør heller ingenting at boken er såpass skummel som den er ettersom tegneserielesere allerede stort sett har vært eksponert for relativt tøffe saker. (Her vil det selvsagt variere om det er snakk om Donald eller Ragnarok).

Så til illustrasjonene, for det er umulig å ikke legge merke til hvor intense og rike disse tegningene er. Det er en virkelighetsfølelse og nerve som kan gi hvem som helst frysninger. Dette øker helt klart den gufne stemningen i boken, noe som kun er ment som en positiv påstand. Enda mer spennende blir det når du vet at illustratør Ida Skjelbakken før oppdaget sitt talent, og glede, for å illustrere mens hun satt i kvinnefengsel i USA og laget portretter av sine medinnsatte. Dette er en dame med mye inspirasjon i bagasjen! Om tegningene hennes kan jeg nesten ikke si annet enn at ord blir fattige og jeg vil anbefale alle om å ta seg en titt når de kommer over boken.

Når det er sagt er det ikke nødvendigvis sikkert at det er så lett ¨å komme over boken, for hele første opplaget ble utsolgt i en svisj og en svosj. Nettbutikk er helt utsolgt og du må sjekke lagerstatus rundt omkring i butikker med klikk & hent. Nytt opplag er ventet utover høsten, rett rundt utgivelsen av bok nr. 2 om barna i Trollheim. Bok 3 kommer tidlig i 2023. Og hvis jeg ikke har vært tydelig nok så er dette altså en serie det er verdt å få med seg! Primærm¨ålgruppe er 10-12 åringer, men mange eldre barn vil nok også la seg begeistre. Jeg fikk en deltid i butikken til å lese, hun er å anse som voksen, og hun syns boken var skikkelig skummel! Men også helt fantastisk. Gøy er det også å støtte opp om en norsk debutant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *