Når fotball er livet

Foto: mitt eget

Barnebøker har en tendens til å være preget av trender. Så fort det kommer en bok som tar barna med storm ønsker alle de andre forlagene å gi ut noe tilsvarende. For ganske lenge siden var det ”bare” fotballbøker og hestebøker å få tak i. Så har det vært perioder med mye fantasy og skumle bøker. Det kom en tid da alt skulle være lettlest og morsomt, og nå er det virkeligheten som preger barnebokverdenen. Mobbing, skilte foreldre, sykdom. For ikke å snakke om tegneserieromanene. Dette betyr heldigvis ikke at bøkene ikke er gode, det betyr bare at det er en liten stund siden det har vært noen nye fotballbøker. Men nå har Jimmy Parkas kommet på banen!

Jimmy Parkas er 14 år. Og han har en kort lunte. Spesielt på fotballbanen. Han ser fort rødt, og sendes jevnlig av banen under kamp. Men for Jimmy finnes det ingenting bedre enn fotballen. Han ser filmer av avanserte finter på Youtube igjen og igjen. Helt til han kan finta i søvne. Han øver og øver, bruker time etter time, er bare ham og ballen. Og han blir ikke lei. Men på skolen blir Jimmy fort lei. Han vet hva arealet av et fotballmål er, men hører han ord som Pi og Pytagoras forsvinner tankene raskt ut av klasserommet og bort på banen. Jimmy er ikke dum. Jimmy er bare ikke så interessert i skolen.

Til alt hell begynner det en ny kontaktlærer, Lise, som ser Jimmy og hvilke utfordringer han har. Hun ser også viktigheten av fotballen i lokalsamfunnet. Hvilken følelse av samhold den gir. Alt leder opp mot den store kampen Grønndal mot Stålfjell. Alle elevene deltar. De engasjerer lokalmiljøet. Hvor mange tilskuere kan de greie å skaffe til denne kampen? Dette som skal bli årets kamp.

– I dag er det én ting som gjelder! Det er Lise som tar ordet der hun står ved kateteret i Grønndal-drakt, og Henrik peker ut av vinduet på et banner i rødt og grønt som henger ved inngangen til skolen. (…) Alle skjønner hva det handler om. Beskjeden er levert, og ingen er i tvil om hva som skal skje. Denne enkle kampen har forandret hele bygda, og på sosiale medier er det forventninger, liker og smilefjes.

En annen viktig støttespiller har Jimmy i bestefar Florian. Han var også en ivrig fotballspiller i sin tid. Men mest av alt får vi høre bestefar Florian sin historie om da han måtte rømme fra Ungarn som ung gutt etter den sovjetiske invasjonen i 1956. Den er både sterkt og rørende, og preger Jimmy veldig. I tillegg til det sterke båndet til bestefaren, utfordringene på skolen og det voldsomme temperamentet, har Jimmy en mor, Maria, som ikke er helt som alle andre mødre. Hun drikker. Hun ligger mye på sofaen. Hun følger ikke opp. Dette er altså ikke en lettbent og glad bok. Dette er en tøff bok. En vond bok. Men også en engasjerende, varm og klok bok. Full av fotball, fotball og mer fotball. For noen er jo fotball tross alt hele livet.

Foto: mitt eget

Forfatteren lar deg aldri glemme at dette er en fotballbok. Vi er med på banen, i garderoben, i konflikter og i lykkerus. Språket er preget av fotballterminologier hele veien. Men så er det egentlig mye annet som skjer i boka også. Noe jeg syns er helt genialt. For mange lesere av typen som ikke egentlig pleier å lese, de vil få øynene opp for gleden av å lese litt sterke historier. De som er fra virkeligheten. De som tar opp vanskelige temaet. For ikke alle bøker må inneholde en fotball for å være gode. Men kanskje du må innom den boka om fotball først, for å oppdage lesegleden. Denne boka er altså en gylden port inn i bøkenes verden.

Jeg håper denne boken finner lesere. Og jeg håper kanskje spesielt at ikkelesere finner denne boken. Og dermed ender opp som lesere. Den er kanskje ikke til en hver tid like velformulert og elegant i ord og vendinger. Men denne boken er ekte. Ekte smerte, ekte frustrasjon, ekte sorg og ekte glede. Men har du ikke filla peiling på fotball er neppe dette boka for deg.

– Visst så jeg finta di! Da du finta backen utover dødlinja, kom alene med keeper og chippet ballen over ham og i mål, gjorde hjertet mitt et ekstra hopp!

Foto: mitt eget

Én kommentar til «Når fotball er livet»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *