Hva kjennetegner en god barnebok? Jeg tror vi alle kan være enige om at det ikke finnes noen fasit på dette spørsmålet. Det viktige er at det er noe som fanger barnas interesser. Ofte gjøres dette gjennom spenning eller humor. Men barn liker vel så ofte å lese om situasjoner de kjenner seg igjen i. Gjennom bøkene lærer vi barna om livet. Både det som er godt, og det som er vondt. Og hva er vel vondere enn å føle at du mister din beste venn når du er ung og sårbar?
Trenden med tegneserieromaner for barn begynner å stå sterkt. Men det behøver ikke å bare være fantasy- og actionhistorier som gjemmer seg i rutene. I boken om Mira følger vi henne og moren gjennom ett år i livet. Fra nyttårsaften til nyttårsaften. En begynnelse og en slutt i begge ender. Mira og moren har et tett mor-datter forhold. Mira har aldri møtt faren sin, og moren har stadig nye kjærester. Selv har Mira aldri vært forelsket. Hun vet ikke hvordan det føles. Og ikke har hun vært så interessert i det heller. Men når bestevenninnen, Naja, heller vil henge sammen med den nye jenta i klassen fordi hun er mer interessert i gutter er det veldig vanskelig å komme over. Da kan kanskje bestevennen Louis ha kjærestepotensial. Eller? Han er jo så barnslig. Han vil bare leke. Men det er jo når de leker de barnslige lekene de har det morsomst. Samtidig er den store drømmen å få egen Instagramkonto ,der hun kan få tusenvis av følgere og vise alle hvor flink hun er med mote og klær.
Det er vanskelig å være i grenseland mellom stor og liten. Ville være voksen, men samtidig syns det er morsomt å være barnslig. Og hele tiden være litt redd for hva andre tenker om deg. Da er jo Instagram ganske fint. Der kan du vise verden den du vil være. Hvordan du vil ting skal være. Dette er ikke alltid det samme som å vise sannheten. Det er lett for noen å enhver å miste motet i en sånn situasjon. Jeg husker selv hvordan jeg og venninnen min lekte litt i smug fordi vi egentlig var litt for store til å drive med sånt. Heldigvis blir det mer akseptabelt å leke igjen parallelt med at man ikke bryr seg så mye om hva andre mener.
Forfatteren av denne boken er dansk og situasjonene er lette å kjenne seg igjen i for barn i alle de nordiske landene. Det er også ganske kult at hun tar samtiden på alvor og bruker Instagram som et virkemiddel. Dette gjør hun ved å tegne noen av rutene som Miras innlegg i appen. På bildene før og etter får du presentert virkeligheten, som står i kontrast med hva innlegget forteller.
Til å begynne med var jeg usikker på tegningene, men etter hvert har jeg satt mer og mer pris på dem. De fanger Miras forskjellige følelser veldig godt. De er lekne, som henne. De er ikke alltid like pene og perfekte, akkurat som virkeligheten. Gjennom bildene blir du veldig glad i Mira. Og jeg tok meg i å tenke; ”om jeg hadde en datter skulle jeg ønske hun var som Mira”. Moren til Mira er også en kilde til gjenkjennelse for en del barn vil jeg tro. Om de ikke har denne moren selv, har de sikkert venninner som har det. Den unge, kule moren. Hun som rådfører seg med datteren om hva hun skal ta på seg til daten. Hun som har veldig gode dager når hun er forelsket, men som kan gå litt i kjelleren når daten ikke gikk så bra. Om det ikke er den helt ideelle familiemodellen, er det en moderne familiekonstellasjon som ikke er helt uvanlig. Og jeg føler at boken setter fokus på at også foreldre er mennesker. At de ikke alltid vet hva de driver med og at de styres av følelser på lik linje som barn.
I samtale med mormoren:
– Hun hører aldri på meg!
– Hun har nok mye å tenke på. Det er ikke så lett å være alenemor, vet du.
– Det er ikke så lett å vare alenejente heller! Bestevenninnen min er blitt for kul for meg. Hun synes at jeg er barnslig, så nå er jeg helt alene i hele verden.
Denne boken var faktisk en overraskelse for meg. Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle like den så godt som jeg gjorde. Og jeg tenker at mange barn også vil ha stor glede av den! Mira er nemlig også veldig lur. Og morsom. På sett og vis er denne boken skikkelig feel good!