Kan bøker være magiske?

Foto: mitt eget
Foto: mitt eget

I bokbransjen, som i alle andre bransjer, leter vi hele tiden etter det neste store. Og innenfor barnelitteraturen er det få som kan måle seg med Harry Potter. Derfor skal jeg være veldig forsiktig med å si at Archie Greene er den nye Harry Potter, men alle elementene for suksess er der.

I enden av korridoren var en buegang av stein med en eikedør som måtte være minst tre meter høy. Et forgylt flammesymbol var skåret inn i det blankpolerte treverket. Torn halte opp døra. ”Velkommen til Magimuseet!”

Archie Greene er en foreldreløs gutt som bor med bestemoren sin. De har det trangt økonomisk, men de klarer seg. De har hverandre. Så fyller Archie 12 år og det dukker opp en mystisk pakke. Pakken blir levert på døren av en advokat som i forbifarten glemmer å levere med spesialinstruksene som hører til. I pakken er det en bok. Boken har ventet på Archie i 400 år. På grunn av de glemte instruksene leverer ikke Archie inn boken i den lille bokhandelen i Oxford på den riktige dagen. Heldigvis.

Den mystiske boken setter i sving en rekke hendelser som fører til at Archie finner ut at han har en litt større familie enn han trodde. Familien Rev, farens søster og hennes familie, er en eksentrisk, men kjærlig gjeng. Og sammen med søskenbarna Torn og Tistel blir vi og Archie introdusert for dette nye universet. Han finner ut at familien hans har tilknytning til et magisk samfunn som har eksistert siden Alexander den stores tid og bokens plott stammer fra brannen i biblioteket i Alexandria.

Det er i hovedsak bøkene som står i fokus i denne fortellingen. I Oxford ligger det et magimuseum som drives av Flammevokterne. Deres oppgave er å finne, binde inn og bevare magiske bøker. Her blir Archie lærling, som hans far har vært før han. I tillegg oppdager han at han har en spesiell evne som er langt i fra vanlig. Han kan snakke med bøkene. Men ikke alle bøker er til å stole på. Og noen må du absolutt ikke under noen omstendighet finne på å åpne!

Boken er spennende og Archie Greene er en pålitelig og troverdig hovedperson. På grunn av sine personlige gode egenskaper skaffer han seg allierte som ender opp med å hjelpe når nøden er størst. Det er åpenbart mer i vente for Archie der han leter etter sin fars, og sin egen, skjebne i hyllene, rommene og bøkene i magimuseet. Han har tross alt et grått og et grønt øye. Det tydeligste tegnet på sterk magi.

”Vi har ikke mer tid,” sa professor von Vederbuk, ”museet er under angrep. Her må ingenting overlates til tilfeldighetene. Hvis dette er et av de syv Vredebindene, så må den rett i krypten. Som mester for Farlige bøker må jeg få insitere. Jeg tar den med dit selv, øyeblikkelig.”

Dette er den første boken i det som skal bli en serie om unge Archie Greene. På norsk er den oversatt av Mari Moen Holsve (kjent for Halvgudene-bøkene) noe som gjør at boken fungerer godt selv om den ikke leses på originalspråket. Holsve skriver selv eventyr og fantasi og har greid å få de ”fremmede” ordene og utrykkene til å fungere godt på norsk.

Er dette den nye Harry Potter? Vi gir han en sjanse så får tiden vise. Men jeg gleder meg i alle fall veldig til å følge Archie Greene videre!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *