Det er noe forlokkende med tittelen «Heltefabrikken». Den lover mot, styrke, utfordringer og spenning. Mye spenning!
Vi møter Robin som våkner opp på sykehuset etter å ha vært utsatt for en ulykke. Det har vært en brann i huset der Robin bodde, og da han selv reddet seg ut av huset ved å hoppe ut av vinduet i andre etasje, er faren antatt omkommet. Robin plages veldig av dårlig samvittighet. Sammen med moren flytter de til en by i nærheten der de har fått tilbud om en leilighet av en tidligere kollega av faren. Men alt er ikke som det ser ut som og det tar ikke lang tid før Robin begynner å legge merke til merkelige ting. Som damen med det røde håret som alltid går forbi leiligheten deres, esken med farens ting som inneholder en kryptisk beskjed og den store, tomme fabrikken han ser ut av soveromsvinduet sitt. Den som ingen skjønner hvorfor ikke rives. Det viser seg at vi ikke alltid kjenner de som står oss nærmest like godt som vi liker å tro. For faren til Robin hadde hemmeligheter før han døde, og nå står Robin ovenfor en helt utrolig mulighet.
Boken er spennende bygget opp med mange løse tråder som lokker leseren videre. Robin (og leseren) har så mange spørsmål, og når du tror du vet hvordan ting henger sammen har boken fortsatt et par overraskelser på lur. For hvordan vet du hvem som er venn og hvem som er fiende? Hvem kan du stole på når du ikke kjenner noen?
Robin er sjetteklassing, noe som gjør han til 11-12 år. Og bokens målgruppe er 9-12 år. Det er ingen overnaturlige fenomener eller magiske skapninger i boken og kan være fin for alle som liker fortellinger som er mer virkelighetsnære. Samtidig bør den kunne passe for alle som liker superhelter. Dette handler om hverdagsheltene som trenes opp til å være litt tøffere enn deg og meg. Og dette skjer selvsagt i en superduperhemmelig fabrikk.
Jeg liker godt coverillustrasjonen, som har en strek jeg kjenner igjen fra andre barnebøker, men disse har vært rettet mot en yngre målgruppe. Her er også min innvending mot coveret, at det kan appellere til feil målgruppe. 10-åringen her i huset ble i alle fall overrasket over at barna skulle være eldre enn ham. Vi var likevel begge enige om at illustrasjonen i seg selv er veldig fin. Men hvem som plukker den opp i butikken er uvisst. Heldigvis kan den også fint brukes som høytlesningsbok for barn fra rundt sju år. Boken passer også godt for de som trenger å lese noe annet enn tegneserier (eller i tillegg til tegneserier). Det en fin størrelse på bokstavene og passe med luft i teksten. Kapitelene er også ganske korte, noe som gir en større grad av mestringsfølelse for mange.
Håper det er mange som vil bli kjent med Robin, Vilje, Viktor, Teddy og alle de andre karakterene på heltefabrikken. Som vil lære noe om hva ekte vennskap, lojalitet og heltemot betyr. Jeg har en sterk fornemmelse av at dette ikke er det siste vi har hørt fra debutant Pia Sabel Gulling.
Tusen takk for superfin anmeldelse – det gir motivasjon og inspirasjon til å skrive videre!