Endelig er det kult å være smart

Foto: mitt eget
Foto: mitt eget

Bokhandelen flommer over av bøker i det som ofte blir kalt ”pingle-segmentet”. For det skjedde noe da ”En pingles dagbok” ble utgitt på Aschehoug i 2009. Plutselig fantes det en perfekt bok for han (eller hun) som ikke ville lese. En lettlest, morsom bok full av nesten like mye tegninger som tekst. Og siden har det bare kommet flere og flere i denne stilen. Noen gode og andre mindre gode, men det kan vi se nærmere på senere. For nå vil jeg snakke om denne fyren:

 FRANK EINSTEIN!!

Det er en ny helt i hylla, og her bør det være noe for enhver smak:

  1. Vil du ha en megasmart hovedperson med et hjerte av gull? Check!
  2. Vil du ha en dumsnill bestevenn som har funnet opp supersterkt peanøttsmørbobletyggegummi? Check!
  3. Vil du ha roboter? Check!
  4. Vil du ha en ond fiende med sleik og blanke sko som også er styrtrik? Check!
  5. Vil du ha en tegnspråksnakkende sjimpanse? Check!
  6. Vil du lære litt vitenskap også? Check! (Ingen forkunnskap kreves).

Frank Einstein har arvet sin interesse for oppfinnelser fra sin bestefar Albert. (Ikke den Albert!) I bestefarens garasje finnes alt et barnegeni kan ønske seg, og det nærmer seg konkurranse. Midvilles pris for unge forskere som snart deles ut. Etter en kraftig storm vekkes to roboter til live ute i garasjen. Klink og Klank. Bokens komiske innslag. Klink, den smarte med en hjerne laget av en gammel GPS. Klank den store og enkle, med deler som blant annet stammer fra en boomblaster. Klank liker å klemme. Men i Midville, som i alle andre byer, bor det noen som ikke er like snille som deg og meg. Den onde T. Edison vil vinne prisen. For enhver pris. Og boken dras mot et stort finalenummer med laserstråler og tidspress der robotikkens tre lover fra boken ”Jeg, Robot” av Asimov blir satt på prøve.

Det første som slo meg om denne boken var ”Pingles dagbok” møter ”the Big Bang Theory”. Helt riktig blir det jo ikke, men det gir deg en ide av boken. Den er skrevet med humor og varme, med mye fakta basert på ekte vitenskap. Likevel må du ikke være erfaren i kvantefysikk for å ha glede av boken. Jeg håper virkelig alle får med seg denne!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *