En magisk verden

Foto: mitt eget

Hjemme hos oss har vi begynt med noe nytt. I stedet for å la tv eller youtube styre frokosten i hverdagen har vi prøvd å erstatte pad med bok. Nå er jo vi heldige som har stor tilgang på bøker, og det hjelper nok at sønnen har begynt på skolen og dermed fatter større interesser for bokstaver og «egenlæring». Det er egentlig det samme for meg hvorfor det fungerer, så lenge det bare fungerer. Og den aller største suksessen så langt har vært boken «De utrolige dyrene».

Foto: mitt eget

Dette er en nydelig praktbok med gullkantet papir og silkebånd for å markere siden du er på. Ca a4 i formatet og rundt 225 sider. Fordelt på disse sidene finner 104 av de mest fascinerende dyrene som finnes. Fra de bitte små til de elefantastiske store. Fra de søte og snille til de farlige og ekle. Et register på første side gjør at du raskt kan finne det du leter etter. Her er en liten illustrasjon av dyret ved siden av navnet etterfulgt av sidetall. Det er ingen alfabetisk rekkefølge, eller inndeling etter størrelse, tema, og type dyr. For et strukturert voksenhode kan dette virke noe rotete, men for et barn som går på oppdagelsesferd i boken blir hver side en ny opplevelse. Gleden ligger i å ikke ane hva som kommer «rundt neste sving».

Foto: mitt eget

Hvert oppslag går over en dobbeltside. Der finner vi et stort bilde av selve dyret, en illustrasjon, hva det heter og en kort tekst med info. Ja, teksten om hvert dyr er kort. Dette er ikke et leksikon. Du vil ikke få svar på alt du lurte på. Men du vil kanskje lære noe du ikke visste. Informasjonen som fremlegges er skrevet for at barn skal syns det er gøy. Læring er gøy!

Neshorn spiser mye og kan etterlate seg mer enn 20 kilo møkk hver eneste dag! Bæsjen til hvert enkelt neshorn har forskjellig lukt, og møkkadyngene deres fungerer som stinkenede beskjeder til andre neshorn.

Foto: Nålefisk.

Det ene oppslaget, eller dyret, er mer «råkult» enn det neste. Og vi må stadig komme bort til jr for å lese hva det står. «Oi, se denne var stygg da mamma!» (Om nålefisken) eller «Skummel!!!!» (Om hoggormfisk). Dette har blitt vanlige utbrudd hjemme hos oss. Men en glede og fascinasjon er helt klart tent. Og om ikke lenge er lesekoden knukket og han kan lese selv også.

Foto: mitt eget

Bakerst i boken finner vi en ordliste. Denne tar for seg ord, i alfabetisk rekkefølge, som dvale, gjeller, plankton og utryddingstruet. Etter ordlisten finner vi en artsoversikt der dyrets illustrasjonstegning er brukt og litt mer «tørr» fakta blir servert. Her står det latinske navnet på dyret, om det er pattedyr, fugl, fisk eller annet, lengde og/eller høyde og hvor i verden det lever.

Alle menneskers fingeravtrykk er forskjellige – og alle gorillaers neseavtrykk er forskjellige!

Foto: mitt eget

Det er likevel noe av det estetiske og kunsteriske i boken jeg selv har falt for. Bildene er nydelige og har ofte stort fokus på dyrets unike estetikk. Farger, pels, skjell, fjær, utrykk og kroppsspråk er bare noe av det som presenteres. Det er ikke alltid bildet er av hele dyret, men heller et nærbilde av en detalj som gjør at du nesten mister pusten av hvor vakker og magisk dyrenes verden faktisk er. Med duse bakrunnsdrodlerier på hver side blir sidene ekstra behagelige å se på uten å virke rotete. Her snakker vi rett og slett om en coffee table book for hele familien!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *