Det er godt å være lykkelig

Foto: mitt eget
Foto: mitt eget

Jeg vil starte 2016 her på bloggen med å skrive om to skikkelig gla’ bøker. Vi tenker ofte at så fort kalenderen bikker over og inn i et nytt år, da skal vi gjøre alt så mye bedre. Denne gangen skal vi klare det, uansett hva ”det” nå måtte være. Her kan vi kanskje lære noe av Danni, vår lille heltinne. I stedet for å fokusere på alt som kan bli bedre, tenker hun på alt som er bra.

Det er sent, men Danni får ikke sove. Noen teller sauer for å få sove, men det gjør ikke hun! Danni teller alle de gangene hun har vært lykkelig.

Sånn begynner den første fortellingen om Danni, ”Mitt lykkelige liv”. Hun bor sammen med pappa og katten, og hun skal begynne på skolen. Det er både spennende og litt skummelt. For tenk om hun ikke får noen venner! Men så, andre skoledag, i det andre friminuttet, ser Danni en annen som også står litt alene og ser seg om. Det er Ella Frida som står der. Og så er de bestevenner, og det går nesten ikke an å være lykkeligere. Men så må Ella Frida flytte til en annen by, og da er det ikke lenger lett å være lykkelig. Og er du ikke lykkelig kan fort dumme ting skje, som at du dytter en gutt hardere enn du tenkte og så faller han og blør neseblod. Da kan du få helt vondt i magen av hvor ulykkelig du er.

Foto: mitt eget
Foto: mitt eget

Heldigvis ordner alt seg, som det så ofte gjør. Danni sender brev med Ella Frida hele tiden, hun får andre venner i klassen og hun får to masvin av pappa! Og en dag får Danni lov å reise på påskeferie til Ella Frida! Og den ferien kan du lese om i den andre boken om Danni, ”Hjertet mitt hopper og ler”.

Hei, nå er det på tide å høre mer om Danni! Hun som er så lykkelig, vet du. Ulykkelig også, da, noen ganger, men de gangene regner hun ikke med. Hun orker bare ikke ulykker. Hun går i stykker av dem. Derfor lager hun ny slutt til alle sørgelige historier.

Når Danni kommer tilbake til skolen etter ferien hos bestevenninnen føles den tomme stolen ved siden av henne ekstra tom. Og så sier læreren at hun må sitte med noen av de andre, men Mikkan og Vikkan syns ikke det er noe gøy når Danni blir satt midt i mellom dem. For de er også bestevenner. Derfor er det ikke så godt å være Danni. Og igjen skjer det noe sånt dumt noe som fort kan skje når du ikke trives Men så en dag står plutselig Ella Frida i døren til klasserommet!

Foto: mitt eget
Foto: mitt eget

Disse to bøkene handler om ganske mye til å være såpass korte og enkle. Gjennom det hele handler det om vennskap selvfølgelig. Om å få venner, om å miste dem og om at noen venner har du alltid, uansett. De handler om å sette pris på de små tingene, og å huske de gode stundene. Som ”første gang hun klarte tre svømmetak uten å drukne”. I bok 1 får vi høre at mammaen til Danni gikk bort. ”Det er det man sier når noen dør. Man sier at hun gikk, selv om hun ikke kunne gå lenger.” Og i bok 2 blir det tatt tak i problemer som mobbing og utfrysing. I tillegg handler det om å tørre og spørre den ensomme jenta om hun vil huske med deg. Og om hvor vanskelig det noen ganger er å gjøre det rette når du har så vondt i magen av anger at du aldri tror du kan bli glad igjen. Det er ikke så lett å være liten og stor på samme tid.

Foto: mitt eget
Foto: mitt eget

Dette er bøker som egner seg for høytlesning, men som kanskje er enda bedre for å øve seg på lesing selv. De er delt inn i mange og korte kapitler som gjør dem mer overkommelige. Det er lite tekst på hver side, selv om noen sider har litt mer. Det er koselige illustrasjoner gjennom hele fortellingen. Tegningene er enkle, uten for mye bakgrunnsdetaljer. På denne måten kommer personenes følelser tydelig fram og er lette for barn å forstå. Den enkle svart/hvit streken opplever jeg som nostalgisk da den minner meg om illustrasjonene jeg selv har vokst opp med. Det er den erfarne Eva Eriksson som har illustrert bøkene om Danni.

Bøkene er oversatt fra svensk, noe som er tydelig på de typiske kallenavnene til barna på skolen. Men utover dette kunne bøkene like gjerne vært norske. Det er helt sikkert mange barn som vil kjenne seg igjen i disse fortellingene. Finere bøker med mer hjertevarme skal du lete lenge etter!

Nå for tiden begynner hver skoledag med at de skal skrive litt i fortellingsbøkene sine. Dannis bok heter: MITT LYKKELIGE LIV. Her er det hun har skrevet: Jeg heter Daniela, men de kaller meg Danni. Jeg har lyst går, gyllent. Lyst gyllent. Øynene mine er blå. Yndlingsretten min er stuet makaroni med ketchup og jeg har vært lykkelig mange ganger i livet mitt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *