Den perfekte helt!

Foto: mitt eget

Det er jentene som ruler barnebøkene om dagen, det er det liten tvil om. Og gutta må rett og slett bare venne seg til å lese bøker med jenter i hovedrollen. Jeg vedder også på at jentene i de fleste av bøkene er langt tøffere enn enhver gutt som kvier seg for å lese om dem. For selv om du er født gutt betyr det ikke at du er en tøffing! Eksempelvis er min egen sønn såpass redd for dinosaurer at vi kun kan lese om planteeterne. I forrige innlegg fortalte jeg om Lisa som hamlet opp med hverdagsproblemet mobbere, og ellers holdt seg til de nære ting. Nå skal dere få møte Zita. Og Zita hamler opp med hele verdensrommet!

Altså, Zita er som barn flest, tuller og tøyser med bestevennen sin Josef. Men plutselig faller det noe rart ned fra himmelen. En knapp. Stor, rød og fristende. Josef mener de ikke bør trykke på den. Zita trykker. Og vipps forsvinner Josef inn i et sterkt lys og blir borte. Etter litt betenkningstid trykker Zita igjen på knappen og legger i vei inn i det ukjente for å redde vennen sin.

Foto: mitt eget

Det ukjente viser seg å være en verden som skal gå under innen kort tid. Men det finnes en profeti om hvordan den kan forhindres. Dessverre krever denne spådommen at et menneskebarn skal utløse sine mystiske evner og ødelegge meteoren som er på full fart mot planeten. Det hjelper lite at Josef sier at han ikke har noen mystiske evner, langt mindre noen evner som kan få en meteor til å forsvinne. Han dukket opp når de trengte han som mest, akkurat som profetien forutså, og det holder lenge for dette folket. Zita må skynde seg om hun skal rekke fram i tide, og ikke minst for å rekke vekk fra planeten før den slutter å eksistere!

– T-takk.
– Sterk-sterk hjelpsom. Men ikke så flink.
– Hjelpsom er bra. Men hvor i all verdens skal vi?
– Tryggere for gått-seg-bort jente i smuget. Ikke så mye bråk og kræsj.

Foto: mitt eget

Tidsriktig rir også denne boken på tegneserieromanbølgen. Forlaget sier at boken sikter seg inn mot nedre sjiktet av ”Amuletten”-leserne. Det vil si at den ikke er like intens og skummel, slik at de som kanskje begynte litt for tidlig på den andre serien fordi ”alle” andre leser den, heller bør lese denne. Men ikke tro den på noen måte er barnslig av den grunn! Boken er for alle mellom 7-8 og 12! Det er nemlig en kunst å lese tegneserier. Det krever et våkent øye. Noen sider kan være mange bilderuter og nesten ingen tekst. Men det er mye handling som leseren ikke bør gå glipp av.

Det er ikke alltid å gjøre det rette, er å gjøre det letteste. Det er nesten aldri sånn faktisk. Og det får Zita erfare. Men har du hjerte på rett plass, og tar deg tid til å hjelpe andre, selv når de ikke ligner på deg selv, da får du venner som er villige til å gå langt for deg. Dette handler da altså om vennskap, og om mot. Om å gjøre feil, men også om å rette opp igjen. Livet handler om valg. Hver dag, hver time, og kanskje enda oftere tar vi mennesker valg. Ikke alle har like store ringvirkninger, men ofte er det vanskelig å se hvilke ringvirkninger de vil få i ettertid. Det fører til at vi noen ganger gjør dumme ting, men det gjør også livet utrolig uforutsigbart og spennende. Selv om dette temaet er spesielt tatt opp i boken er det lett å lese mellom linjene, eller skal jeg heller si mellom rutene. Konsekvenser er den store katalysatoren i denne fortellingen.

– Se! En av dem snublet. Hvis du er kjapp rekker du å TRAMPE på ham!
– HVA?!?
– Glem det. Når du er så treig, klarer han å rømme.
– Men jeg vil ikke mose de små typene!
– Du er redd for å grise til de fine skoa dine, skjønner jeg.

Boken ble en umiddelbar favoritt hos meg, da den innehar alt en skikkelig god spenningsfortelling skal ha. En sterk heltinne, en bestevenn, noen herlige outsider-karakterer, noen karakterer du ikke liker til og begynne med, men som du blir glad i tross alt og noen karakterer som lurer deg. Ispedd en god dose humor, og litt tidspress, blir det hele en fantastisk opplevelse. Her hjemme er boken, som originalt er amerikansk, akkurat ute. Men på engelsk finnes det allerede en bok to og tre. Det er bare å glede seg til å følge Zita videre!

Foto: mitt eget

 

2 kommentarer til «Den perfekte helt!»

  1. Hei!

   Jeg tenker fra rundt sju-åtte år og opp til ti-elleve kanskje. Barn varierer så mye i hvor avansert de foretrekker bøkene å være. Historien er en del snillere enn den vi finner i Amuletten, og vil derfor passe for litt yngre lesere. Denne boken har temmelig lite tekst som kan gjøre at noen fort finner den for enkel. Håper det var til hjelp. Og beklager jeg ikke har sett kommentaren tidligere. Har vært litt fraværende iløpet av sommeren, men håper å komme sterke tilbake nå i høst!

   Med vennlig hilsen
   Christine

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *