Clue me in

Foto: Mitt eget. Serien så langt.
Foto: Mitt eget. Serien så langt.

Jørn Lier Horst er definisjonen på en jovial fyr i mine øyne. Nå vet jeg ikke hvordan han var som politimann, men som forfatter er han en trivelig kar. Nå når han har lagt politiskiltet på hylla er han travel forfatter på heltid. Med serien om William Wisting for voksne, Detektivbyrå nr.2 for barn 6+ og Clue for de på 9+ er det klart at det var vanskelig å etterforske så mye i tillegg. Hvis krimbøker portretterer et riktig bilde av politifolk har de utrolig lite fritid!

Denne gangen vil jeg fokusere på serien om ”Clue”, der det har kommet ut 7 bøker så langt. Helt fra starten av var serien planlagt å bli 12 bøker. En for hver måned i året. Og siden har forfatteren røpet at det vil bli en bok 13 som vil ha tittel etter første bokstav i de 12 tidligere titlene. Det har kommet to bøker i året siden serien startet i 2012 og for alle de som eventuelt lurer på om forfatteren bare ”spyr ut” bøker for pengenes skyld, er det altså en tanke bak. For det er et ganske gjennomarbeidet bokprosjekt dette her. I hver bok løses et mysterium, mens det er et større mysterium som strekker seg over fire bøker. Og så startet et nytt mysterium i bok fem. På den måten vil historiene bli avsluttet selv for de barna som vokser fra serien. Tolv bøker tar tross alt litt tid å skrive.

Møt Cecilia, Leo, Une og Egon. Altså Clue. Altså spor. Som du trenger for å løse en gåte. Og først som sist, Egon er hunden til Une, som heter Egon nettopp fordi han er så ego. Faren til Cecilia driver pensjonatet ”Perlen” i Skutebukta. Der jobber og bor også moren til Leo. Og Une bor like i nærheten med sine foreldre og to brødre. Jeg vil karakterisere disse tre barna som typiske ”utebarn”. Det er ingen dataspillende latsabber her. De hjelper til på pensjonatet og tilbringer mye tid ute på syklene sine. Det er ingen ”huff, det er så langt dit”, men mer ”hvis vi starter nå med en gang rekker vi hjem igjen før det blir mørkt”. Dette blandet med en dose nysgjerrighet er alt som trengs for å komme over eventyr i hverdagen.

Det er mange rare gjester som besøker pensjonatet, og ikke alle har rent mel i posen. Og hva skjedde egentlig den gangen da moren til Cecilia forsvant? Hvorfor ble papegøyen Arthur sett igjen av den tidligere eieren? Det dreier seg om en gammel Kutterskatt, dykkerskip, gruvesjakter og forlatte hus. Det er småskurker og det er noen skikkelig skumle typer. Noen av situasjonene Cecilia, Leo og Une kommer opp i er i alle fall jeg glad for at jeg slipper å oppleve! Men spennende lesning, det blir det.

Selv har jeg fulgt serien fra første bok. Jeg falt for enkelheten i bøkene, samtidig som de inneholder så utrolig mye. Det er spennende, lettleste bøker, med gode troverdige karakterer. Det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor de har slått såpass an som de har. Bøkene treffer bredt og er like populær hos jentene som hos guttene. Horst selv sier at han ble inspirert av det han likte å lese da han var barn, som Hardy-guttene og Frøken detektiv. Samtidig har han lurt inn litt lærdom i hver av bøkene, der hovedpersonene må bale med en filosofisk problemstilling. I hver bok tar han for seg en ny filosof. Alle bøkene kunne godt fått sin egen omtale, men dette får heller fungere som en intro. Kanskje neste bok får et eget innlegg.

For å oppsummere serien så langt:

  1.  Salamandergåte – Juni – Sokrates
  2. Maltesergåten – Juli – Augustin av Hippo
  3. Undervannsgåten – August – Aristoteles
  4. Gravrøvergåten – September – Søren Kierkegaard
  5. Libertygåten – Oktober – John Stuart Mill
  6. Esmeraldagåten – November – Platon
  7. Rivertongåten – Desember – Descartes

Helt til slutt vil jeg nevne min favorittdetalj fra bok 3 der det skal spilles inn en stor norsk film i Skutebukta. Den er basert på en norsk krimbok.

”Det er ikke den første foten de finner”, sa han. ”For noen dager siden fant de en annen en.” ”To avkappede føtter?” utbrøt Cecilia og grøsser. Gamle-Tim nikket. ”Ikke nok med det”, sa han. ”Begge var venstreføtter.” Leo snudde seg mot ham. ”Hvordan vet du det?” Et lurt smil la seg om munnen til Gamle-Tim. ”Jeg har lest boka”, svarte han.

Hvis du ikke vet hva Gamle-Tim snakker om, er det Horsts bok ”Bunnfall” som blir spilt inn i Skutevika.

Én kommentar til «Clue me in»

  1. Her er vi midt i Operasjon Tordensky i Detektivbyrå nr 2 serien. Guttene gleder seg til å legge seg om kvelden slik at vi kan leste to kapitler til av årets påskekrim! Om noen år gyver vi løs på Clue i påsken. Og sikkert litt ellers i året også 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *