Bruk hodet, vi har bare en klode

Foto: mitt eget

Jeg vokste opp med Blekkulf og kan fremdeles ta meg i å nynne på de gamle sangene. Likevel kan jeg dessverre ikke skryte på meg at jeg var veldig engasjert i miljøvern. Barn som vokser opp i dag, de er engasjert. Og godt er det! Om vi voksne skulle slurve litt med kildesorteringen, for eksempel, er de raskt på pletten for å si i fra. Og Blekkulf er der fremdeles. Han holder stand og prøver å nå inn til neste generasjon i håp om at de vil klare det vi ikke gjorde. 

Blekkulf er en blekksprut som har figurert i bøker, dukketeater og på tv. Hans skaper, Bente Roestad, startet tidlig et samarbeid med Norges naturvernforbund. Hovedfokuset har hele tiden dreid seg om forsøpling av havene. (Nå ble jeg sittende å nynne igjen. ”Det er vann vann vittig og tro, at havet er en diger do. Vannvittig!”) Men Blekkulf og gjengen ønsket også å redde hele kloden fra ”idiotene”. (”Skru av motoren din gjøk. Forurensing er ingen spøk. Bruk hodet, vi har bare en klode”). 

Foto: mitt eget

I denne nyeste boken om Blekkulf er det hvalen Hvaldemar som har havnet i trøbbel. Han har fått så innmari vondt i magen, og det blir fort klart at han har slukt enorme mengder plast. Kan de miljøbevisste vennene redde ham i tide? Det er ingen tid å miste!

– Gulp, urk. Jeg må ha svelget noe som jeg ikke har tålt, for jeg har fått så hvaldelig vondt i magen, sier Hvaldemar.

Og apropos tid å miste, så er det lett å tenke at tiden er knapp for å redde kloden også. Om du vil er det enkelt å finne veldig dystre prognoser. At det er på høy tid at vi åpner øynene og tar grep er det liten tvil om. I boken blir det sagt; ”Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt”. Og det er langt på vei det beste rådet jeg har hørt. Det er et råd det er mulig å leve med. Vi står alle sammen, og vi drar lasset sammen. Første skritt er å anerkjenne problemene, noe jeg tror vi er godt i gang med, og så må alle gå i seg selv for å finne ut hva det er mulig for akkurat deg å bidra med. Om du kutter ut kjøtt, kjører mindre eller plukker søppel på vei til bussen hver morgen.

Boken kan også leses som den er, en spennende fortelling om vennskap. I tillegg til Blekkulf møter vi Sprelline, Krabbelars, Pelle og Rokkerolf. De fire vennene leker gjemsel og aner fred og ingen fare, før dagen tar en uventet vending.

Blekkulf er fanget inne i magen til Hvaldemar! Rokkerolf og Sprelline prøver å åpne hvalgapet, men til ingen nytte. Hvaldemar veien flere tonn, og hodet er ikke til å rikke.

Foto: mitt eget

Dette er en fargerik billedbok til å bli både klok og glad av. Og den kan passe til ganske mange. Den er midt i blinken for alle mellom 4 og 6, men kan skape rom for gode samtaler med eldre søsken og er samtidig ikke for skummel for yngre søsken som tyvlytter.

18. oktober er det TV-aksjonen og i år går pengene til WWF Verdens naturfond. Den søte panda-logoen har nok mange barn sett før, og har dere ikke snakket om dem tidligere er dette et ypperlig tidspunkt. Logoen pryder også Blekkulf-boka. For hver solgte bok går nemlig 5 kroner til WWF.

Jeg lar Sprelline få det siste, kloke ordet; ”Søppel er ikke søppel før det havner på feil sted”.

Foto: mitt eget

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *